ЦИК: На места машинното гласуване е прекратено заради неизправни машини

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Първите данни за избирателната активност се очакват към 11:00.

317 кандидат депутати, 13 партии, 8 коалиции и 6 независими кандидати се борят за Европарламента днес. Общият брой на избирателните секции е над 11 000. 6 355 233-ма души са имащите право да дадат своя глас днес.

Според Александър Андреев - говорител на ЦИК изборният ден към момента протича нормално.

"Има места, където са подадени сигнали за това, че е имало забавяни при отварянето на изборните секции. В някои места машините на са проработили... Това се четири случая, при които е имало проблеми с машините, които са отстранени - в Перник, Кърджали, Добрич и в Пазарджик в отделни секции, като към момента в Перник е преустановено машинното гласуване в секция 18. В Елешница е отстранена техническата повреда и гласуване продължава. В София е имало също проблем с една машина, но и там нещата са възстановени... На почти всичките места машините се възстановяват, техници са изпратени, за да установят евентуални повреди. Ако /повредата/ не може да бъде отстранена при всички случаи съгласно нашите методически указания в тези секции се продължава да се гласува с хартиени бюлетини."

Към момента няма статистика дали машинното гласуване е предпочитано. Такава справка ще има след края на гласуването.

До момента в ЦИК са получени общо 15 жалби - 13 сигнали и 2 жалби. Основната част от тях се отнася до опаш0ки, които са се формирали при откриването на изборния ден. РИК са предприели необходимите действия. Има някои избиратели, които са се оплакали, че не присъстват в избирателните списъци и не са допуснати до гласуване. Дадени са указания, ако те са с избирателни права, да бъдат допуснати до вота.

В чужбина изборният ден е открит, гласуването протича нормално. Най-рано ще приключи изборният ден в Канбера, Австралия, а след това поетапно в секциите в Пекин, Шанхай...