Иван Бояджиев и Николай Цонев за причините за взрива в Иганово

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

„ВМЗ е единственият държавен завод за производство на взривни вещества и изделия. И тук се налага един момент за не съвсем лоялна конкуренция с частните предприятия“, каза експертът по сигурност и антитероризъм Иван Бояджиев по повод причините за взрива в Иганово.

Той и бившият военен министър Николай Цонев гостуваха в студиото на „Още от деня“.

„Трябва най-напред да се направи едно разграничаване между взрива в Иганово и трагедията в Горни Лом, Челопечене, Петолъчката. Не само, че тук няма жертви, но тук е съвсем друг принципа на взривяшането на тези снаряди, които са били в склада“, каза Бояджиев.

Той допълни, че случаят се различава и по това, че складът в Иганово е много добре направен – със специална конструкция и е на разстояние от основните сгради.

„Някои хора казаха, че е имало един малък взрив преди това и аз допускам, че наистина може да е имало такъв взрив, който е задействал останалите, но този малък взрив не е случаен“, продължи експертът по сигурността.

„Аз смятам, че 99% от всички нещастни случаи или аварии, които се получават по отношение на боравенето с взривни материали се случват поради нарушение на технологията и мерките за безопастност и съм убеден в това“, каза Цонев.

Бившият военен министър Николай Цонев каза, че 99% от всички нещастни случаи или аварии, които се получават по отношение на боравенето с взривни материали се случват поради нарушение на технологията и мерките за безопастност.

„Смятам, че при случая в Иганово пак е извършвана някаква дейност, която е неправомерна – не са спазени мерките за безопастност. Но аз си направих труда да направя едно изследване за взривовете през последните 10 години и то показа, че в 12 от случаите, включително и Челопечене е този случай, 11 се намират в невоенно поделение, т. е. само Челопечене е единственият случай, където в район на армията е имало такъв срив. Всички останали 11 случая са в държавни предприятия. Това означава, че МВР се е оттеглило от своите функционални задължения, защото те са тези, които контролират взривоопасните вещества, работата с тях, транспортирането“. заяви Цонев.