Иван Кръстев за страха и границите

Предаване: Панорама, 25.03.2016

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Гост в студиото на „Панорама“ беше политологът Иван Кръстев, директор на Центъра за либерални стратегии и автор на колонка в „Ню Йорк Таймс“.

„В Европа думата, която никой не използва е „демография“. След 20 години населението на Европа, европейците ще бъдат под 10 % от населението на света и част от нещата, които ние се опитваме да разказваме като домашни проблеми, е просто, че светът е станал по-голям и много по-лесно е станало придвижването в него“, каза Кръстев.

„Основното, което се е променило е, че ако преди 20-30-40 години идеята за промяна е да промениш страната си и затова искаш да промениш правителството, което те управлява. Сега много по-лесно е да промениш страната, в която живееш, отколкото да смениш правителството си, ако искаш радикално да промениш живота си, тъй като това е промяна в рамките на едно поколение“, продължи той.

Според Кръстев един от големите проблеми на Европа е, че това, което прави Европа привлекателна, е това, което я застрашава.

Политологът отбеляза, че статистиката за Западна Европа показва, че терористичните акции и загиналите хора през последните две години са в пъти по-малко от това, което се случва през 70-те години.

„Големият проблем на Европейския съюз беше, че до преди 2 или 3 години самият разговор за това може ли да се разпадне изглеждаше като ексцентрично поведение на хора, които се забавляват. Но въпросът е какво точно значи да се разпадне Европейският съюз. Европейският съюз не е държава, нищо няма да се промени на картата. Ще затворят границите, да те могат да бъдат затворени. Без Шенген ЕС може би би могъл да съществува, ще изчезне еврото, всички българи ще се върнат от чужбина. Големият проблем ще се случи вътре в националните държави, защото големият проблем е, че социалната държава, която ние харесваме и която беше характеристика за Европа, тя не може да интегрира хора, идващи отвън“, каза Кръстев.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад