Изборите в Швеция - възход на крайнодесните

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Доскоро една от най-отворените към чужденците страна - Швеция, днес е различна. Партията "Шведски демократи" набира скорост към властта. Влезе в парламента за първи път през 2010, на миналите избори спечели 13% от гласовете, а сега прогнозите са за 18%.

В окръг Юснашбери в централна Швеция промяната в нагласите е осезаема. Някога процъфтяващият район е бил крепост на управляващите сега социалдемократи. Мините, основен източник на поминък, са закрити отдавна, безработицата е двойна спрямо средната за страната, много от хората разчитат на здравни помощи.

Лиф Даниелсон, бизнесмен: Останаха само възрастните и работници в двете фабрики. Няма бъдеще тук.

През 2015 година по време на мигрантската вълна, 10-милионна Швеция приема 163 000 - предимно от Сирия и Афганистан, най-много спрямо броя на населението от европейските страни. В Юснашбери са разпределени 1200 - повечето непридружени младежи и момчета.

Лиф Даниелсон, бизнесмен: Не можем да приемем повече хора, отколкото имаме нужда като работна ръка. И да приемаме тук хора, които не желаят да работят или престъпници, не е правилно. Иначе мисля, че могат да идват, стига да имаме нужда от тях.

На миналите избори в Юснашбери партията "Шведски демократи" получава 25 на сто от гласовете. Сега се очаква да спечели още повече.

Шведските власти въведоха редица ограничения за търсещите убежище в страната. Тази година прогнозата е за 23 000 кандидати за убежище - най-малко за последните пет години. Но миграцията заедно със социалната система и престъпността са доминиращите кампанията теми.

Лидерът на "Шведски демократи" Джими Окесон иска страната да спре да приема бежанци и да предложи стимули на част от вече приетите, за да напуснат. Яростен критик на Европейския съюз, той е за организирането на референдум за членството на страната. Останалите шведски партии не желаят сътрудничество с формацията на Окесон заради неонацистките ѝ корени.

Премиерът Стефан Льовен представяше партията си пред избирателите като гарант на прочутата шведска социална система. Но социалдемократите, които доминират шведската политика повече от век, вероятно ще претърпят поражение на изборите.

Формирането на правителство ще е дълга и сложна игра, а балансът на силите ще определят в неделя избирателите в Юснашбери и в цяла Швеция.