Изгубената България – за паметта и съхранението й

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В деня, в който отбелязахме 141 години от обесването на Васил Левски в студиото на "Още от деня" гости бяха журналистът от вестник “24 часа” Росен Янков и бизнесменът Васил Василев. Разговор за Левски и историята, за това, което знаем и това, което не бива да забравяме.

"Левски е моралният коректив на всеки един българин, да не говорим за всеки един български държавник. И колкотоVasil Vasilev повече те се доближават до това, което представлява Левски, до това, което иска той да стане, толкова повече ще бъдат търсени, уважавани, харесвани, обичани от хората и обратното - колкото повече се отдалечават от това, което представлява той и от това, което той казва и иска, толкова повече ще бъдат ненавиждани", категоричен бе Васил Василев. "Левски е за нас нещо изключително ценно, друг народ няма такъв морален коректив, който преди 150 години да е отбелязал и набелязал основните елементи, върху които трябва да се гради чистата и свята Република", добави още той.

Книгата на журналиста Росен Янков се казва "Предателите на Левски" и обхваща онези 62 дни от деня на първото документирано предателство до самото залавяне на дякона и неговото обесване. Предателите са много, но въпреки това Янков и Василев се обединяват в тезата, че българският народ в продължение на 9 години го е пазил и вярвал в неговата кауза.

Rosen Iankov"Ние не сме народ от предатели - напротив, за българите Левски е икона, даже нещо повече от икона, Мерсия Магдермот - на българите не им трябва Господ, те си имат Левски. Той е икона не само за нас, а и турците в България, българските турци също изключително много го ценят. Той е искал да създава и ислямски комитети, имал е такова сериозно намерение. Искал е да буни и турците, не само българите против султана, той е искал да освобождава и тях. И това нещо, от гледна точка на съвременния турчин, не на онзи - чалмалията, това е нещо изключително ценно за модерна Турция и за модерните турци, особено в България", коментира Росен Янков.

Акценти