Изгубени в правосъдието

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Гости в "Още от деня" бяха журналистите Анна Заркова от вестник “Труд” и Силвия Великова от БНР. Попитахме ги знаят ли къде са братя Галеви, за реформата в съдебната система и за цената на незаконната свобода в България.

За Великова въпроса за това къде са братя Галеви е по-важен от това къде е Брендо, защото никой не го търси. Проблемът с неизпълнените присъди е, че сме член на ЕС, защото не можем да проверяваме гражданите, които се движат в неговите рамки, обясни тя. Журналистът се съмнява в това дали ще се случи реформата в съдебната система. Тя смята, че реформата ще се случи тогава, когато политиците си поставят еднакви стандарти когато са в опозиция и когато са на власт.

Според статистика във вестник "Труд" за последните три години са заявени 11 131 присъди, а са изпълнени 8 886. Според Заркова е интересно дали сега, след като парламентът прие стратегията за съдебната реформа, масовата безнаказаност ще остане само спомен. Тя каза, че реформа трябва да има. Журналистът разказа, че когато е слушала дебатите в парламента всички въпроси, които си е задавала, за нея са си объркали реда. "Всички ние знаем, че трябва да се промени, трябва да се направи съдебна реформа в България и се радваме, че нещо се прави", каза тя. Все пак според нея това, което се прави до момента, реформата върви като "пехливански борби".