Цензура или регулация са глобите на КФН - разговор с Иво Прокопиев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Иво Прокопиев, бизнесмен, издател, основател на "Икономедиа" и Алфа финанс, беше гост в студиото на "Още от деня". С него коментирахме темата цензура или регулация са глобите на Комисията за финансов надзор, ден след гостуването на председателя на КФН Стоян Мавродиев в студиото на предаването. Прокопиев заяви, че води три дела срещу Стоян Мавродиев и че това са отношения между тях двамата, с които е излишно да бъдат занимавани зрителите.  Поредният епизод от конфликта помежду ни започна с опит от страна на Комисията да бъде фалшифицирана историята с т.нар. "пазарни манипулации", каза Прокопиев. "Когато журналистите от "Капитал" попитаха какво е предприела Комисията по повод на сигнала за пазарна манипулация, тогава последваха и тези абсолютно нелепи глоби за пазарна манипулация срещу Икономедиа".

Рекордната глоба от 100 хиляди е наложена за статия на "Капитал", писана в дните на банковата криза миналото лято. Въпреки, че акциите на Първа инвестиционна банка, за която се говори в текста, всъщност се покачват в първата борсова сесия след публикацията, КФН привижда манипулация.

Комисията също цитира жалби на фирмите "Водстрой 98" и "Промишлено строителство холдинг", за които редакцията твърди, че са контролирани от депутата от ДПС Делян Пеевски. Според КФН това не било вярно, защото той не е посочил въпросните фирми в декларацията си пред Сметната палата.По думите му решението на КФН да наложи глоби на "Икономедиа" е абсолютна наказателна акция.

"Вместо да си върши същинската работа на регулатор и да разследва истинските сигнали за пазарна манипулация, тя глобява медии за това, че задават неудобни въпроси. Тя е бухалка." В миналото на господин Мавродиев има репутационен проблем, свързан с факта, че той е бил викан да свидетелства по делото срещу Брендо,  както и по скандалите с разследване на търговия с наркотици и укриване на данъци.

Иво Прокопиев припомни, че най-напред медийният съюз на Делян Пеевски, който пръв поде кампанията за Фондация "Америка за България", която финансира определени медии, като ударите бяха насочени срещу "Икономедиа".

Заключенията от деветата поредна среща, която "Капитал" организира между бизнеса и правителството, са, че тя беше най-смислената, посочи Прокопиев. Всички поканени министри, начело с премиера, дойдоха. Те бяха много добре подготвени по темите, които бяха заявени за участие.

"Когато МВФ през 96-та година даде рамката на банковото законодателство в България след кризата, тогава беше въведена лична отговорност за най-важните решения в банковия надзор - вземане и даване на лицензи и поставяне на банки под особен надзор. Тихомълком 2006-2007 година тоя принцип беше подменен. Подуправител на банков надзор остана едноличен да наблюдава банките, но отговорността по вземането на решенията беше прехвърлена на колективния орган - Управителния съвет. По същия принцип работи и Комисията по финансов надзор. Това двузначие - липсата на адекватен отговорник, е рецептата за финансови и за банкови фалити и затова има нужда от много тежка, голяма и структурна реформа", обобщи Иво Прокопиев.