Изкушенията на празничната трапеза

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Светли християнски празници и поредица от почивни дни – най-добрата комбинация да се отдадем на трапезни удоволствия. Как българинът оценява своето поведение на масата сред изкушенията на празничното меню и как се чувства на другия ден – отговорът на тези въпроси потърсиха Илиана Минковска и операторът Красимир Стефанов за "Денят започва".

Като се заредиха трапези и празници, та не станахме от масата цели четири дни. Според народната традиция нареди ли се веднъж трапезата за Бъдни вечер и Рождество Христово, тя не се вдига, докато и последният гост не си замине добре нахранен и почерпен.

Йорданка Манкова: "Като е препълнена трапезата как няма да преяждаме. Като има от всичко, що ражда земята и има много неща, които са изпитание за вкуса на човека и то – неудържимо. Пълнени чушки с боб, питки, баници с късмети, баници с тиква – естествено, че преяждаме в тези дни. Но за сметка на това на другия ден минаваме на постни ястия и това е нашият пост. Вчера например ядох миш-маш, не ми се мислеше дори за месо."

В семейството на богослова Филип Филипов на почит и уважение са както народните традиции, така и каноните на православната църква. След дългия рождественски пост, семейството си позволява малко повече изкушения на празничната трапеза, но и Филип и малката му дъщеря признават, че това не е много здравословно.

Ана-Мария, 7г: "Като си взема от всичко по малко и става много и ми натежава. Аз обичам чушките с боб, защото те са полезни – от тях ставаш много силен."

Филип Филипов: "Не че сме безволеви същества, но за хора, които са били дълго време в пост и въздържание, една пищна трапеза в приятна и топла семейна обстановка те изкушава да си вкуснеш, да си „къснеш” – както казваме врачани, оттук-оттам, и накрая се чувстваш малко преял. Но след половин-един час, като прокараш с винце или зелев сок в умерени количества, можеш пак да седнеш да заредиш. Тая мойта жена много я обичам – като направила една кавърма с всички видове месо, и зелето се топи в устата – не можеш да не вкусиш. Изкушението е божествено!"

Като изход от положението хората смятат, че след празничното преяждане е време новата седмица да се започне с малко повече въздържание и постни ястия плюс повече пресни плодове и зеленчуци.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад