Къде е изходът за България?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Гост в "Още от деня" беше бившият председател на Народното събрание Огнян Герджиков. С него говорихме за особеностите на парламентарния живот и за 43-тото НС.

Герджиков каза, че никак не е лесна позицията на председател на Народното събрание. В този парламент ще бъде особено трудно, защото няма категорично доминираща партия, прогнозира той. Според него има едно сериозно израстване в ГЕРБ. Това, което от партията са правили в предишния парламент, е недостойно, смята той. Сега Герджиков вижда една съвършена промяна в много положителен смисъл.

Мнението на бившия председател на Народното събрание е, че чисто "експертното" правителство не носи отговорност. Според него най-добрият вариант е политическо правителство, съставено от професионалисти и експерти в своята област. Нормално е този, които са спечелил изборите, да поеме политическата отговорност и да състави правителство с професионалисти, каза Герджиков.

Той се съгласи с твърдението, че България е по-скоро премиерска република, а не - парламентарна. Според него най-важният пост в държавата е президентския, но няма реална власт. Втори по ранг е председателят на парламента, но той също няма реална власт, каза Герджиков. Третата позиция е за премиера, в който е концентрирана реалната изпълнителна власт, добави той. Според него трябва да има някакаво преразпределение на функциите в посока даване на повече власт на президента.