Цецка Цачева: Пред държавата стоят важни за решаване задачи

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Съставът на 43-то Народно събрание е много различен в сравнение с този на 41-то НС, когато ГЕРБ, макар и с малцинство, но пое еднолично управлението на държавата. По волята на българските избиратели 8 политически субекти са в състава на сегашния парламент. Това означава по-голяма диалогичност, но и повече нюанси в мненията, а също и различни мнения за това какви трябва да бъдат законодателните решения, това заяви за "Още от деня" новоизбраният председател на 43 НС Цецка Цачева. Тя призна, че това ще изисква повече гъвкавост от нейна страна и ръководството на парламента.

Цецка Цачева беше категорична, че ръководейки заседанията на Народното събрание, тя винаги се поставя над тяснопартийните интереси. "В моята власт е да пазя равна отдалеченост от всички политически сили, като се съобразявам обаче с волята на мнозинството в Народното събрание - такова, каквото то се формира през очакващите ни следващи дни".

Председателят на НС увери, че ще бъдат създадени максимални условия за създаване на кабинет. Тя каза, че заявките на лидерите на политическите сили днес й вдъхват оптимизъм, че правителство ще бъде сформирано. Пред държавата стоят важни за решаване задачи. Българските граждани са гласували доверието си на тези народни избраници за решаването им.

Цецка Цачева подчерта, че наред с реформите в правосъдието, здравеопазването и образованието, належащи за решаване са проблемите с приемането на държавния бюджет и казуса с КТБ. Тя допълни, че с Реформаторския блок и Патриотичния фронт ГЕРБ постигна съгласие по общата визия за управленска програма, същевременно по тези наболели теми депутатите от БСП лява България, от ДПС, от АБВ уверяват, че ще има конструктивен диалог и ще има общи решения, подкрепени с максимално високо мнозинство в пленарна зала.

vlcsnap-2014-10-27-19h11m23s227В този разговор се включи и гостът в студиото на "Още от деня" проф. Огнян Герджиков, председател на 39 НС. Той каза, че е оптимист след днешното откриване на новия парламент. "Аз съм убеден, че ще има правителство", посочи той, тъй като от РБ поеха подадената от Бойко Борисов ръка.

Цецка Цачева каза, че дискусиите по сформиране на правителство продължават. Утре ще се състои лидерска среща с участието на всички лидери на парламентарно представени политически субекти. Тя изрази надежда от там да произтече добра новина за държавата, а именно, че в скоро време България ще има ново правителство.

Стриктното спазване на закона ще бъде това, от което ще се ръководя. Емоциите във всички случаи ще отстъпят на заден план, увери Цецка Цачева.