Политолозите Анна Кръстева и Васил Гарнизов за това каква е успешната формула на кабинета

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Политолозите доц. Анна Кръстева и доц. Васил Гарнизов бяха гости в студиото на "Още от деня". Те коментираха темата възможна ли е стабилната власт.

Гражданите сме изморени не толкова от срещи с политиците, изморени сме от чакане политиците да започнат да работят, това заяви доц. Кръстева. Тя допълни, че сме свидетели на това как политиците много бавно, но научават уроците. От 8-те партии в Парламента много малко имат кондиция утре или в най-близко бъдеще да отидат на избори. Затова и тонът, който беше зададен в новото НС е обясним. Всички очакваме, обясни Анна Кръстева, от това променено говорене да се премине към дела. "Това, от което има нужда България днес е едно стабилно правителство, не просто стабилно. Имаме нужда не от правителство на компромиса, който да го крепи, имаме нужда от правителство на куража."

Днешният ден беше белязан от една цивилизованост, кротост и благост в Парламента, отбеляза Васил Гарнизов. Ако проблемът на страната ни е политическата криза - непрекъснато променащи се правителства с непрекъснато променяща се администрация с всяко следващо правителство, непрекъснато променящи се политики, то тогава наложително е да се мисли в посока на това как да се повиши политическата стабилност. Във всички ключови изказвания, без това на г-н Сидеров, фигурираше по един или друг начин консенсус около някакви политики, които предполагат наличие на правителство. Отвсякъде идват послания, че ще има правителство, посочи Гарнизов.

Доц. Гарнизов коментира и какво би означавало много слабо правителство. По думите му такова правителство би замазало въпроса с КТБ и би го решило по не банкерски начин. Той беше категоричен, че образованието трябва да е основен приоритет на новия кабинет.