Как „БСП лява България“ ще се готви за предсрочни парламентарни избори

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Предсрочни парламентарни избори. Как социалистите ще се готвят за нови избори. Кандидатпрезидентската двойка, подкрепна от БСП, спечели президентската надпревара с огромно мнозинство. Гост в студиото е Жельо Бойчев – депутат, говорител на ПГ на "БСП лява България".

Жельо Бойчев каза, че побадата действа мобилизиращо за членовете и симпатизантите на бСП, но "нямаме никакви илюзии предвид огромните трудности и изпитания, които предстоят пред страната ни". Победата, по думите му, е била желана, но в такъв мащаб и той самият не си я е представял.

В отговор на въпроса мажоритарни или пропорционални ще бъдат изборите, които се задават, Бойчев заяви, че идват трудни времена. "Имаме работещ парламент в рамките на не много време - на малко над два месеца. Отговорът на тези въпроси в крайна сметка ще бъде функция и на това до каква степен политическите сили, представени в този парламент, ще съумеят да постигнат съгласие." БСП има 38 народни представители и от това е ясно, че тя трудно би могла да поеме по-голяма отговорност, тъй като характерът на изборите - парламентарни или мажоритарни - трябва да стане предмет на законодателно решение.

Ще могат ли ГЕРБ и БСП да намерят общ език за евентуални промени в Избирателния закон? От името на БСП Бойчев пое ангажимента социалистите да търсят диалог с ГЕРБ и разговори по тази тема, при това не само в рамките на Народното събрание. Те въпроси, според Бойчев трябва да се опрат на сериозна експертиза и на сериозен обществен дебат."

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад