Как гласуваха българите в Лондон

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Каква беше избирателната активност на българите в Лондон спрямо първия тур на президентските избори? Репортаж на Илина Бисерова и оператора Красимир Стоичков.

На вторият тур за президентския вот българите в Лондон гласуваха спокойно, без опашки и дълги часове чакане на студа – каквато беше ситуацията на първия тур.

В някои секции бяха разкрити допълнителни тъмни стаички, за да става гласуването по-бързо и по-лесно. Все пак избирателната активност беше доста висока, особено в кварталите с големи българкски общности като Баркинг, Стратфорд и Тотнъм. Основната причина за липсата на опашки, според хората си остана, че ще гласуват само за един вот, без референдума.

През целия ден гласуването в Лондон мина спокойно. Така изглеждаше неделната сутрин в Баркинг, източен Лондон – една от секциите със злополучен опит на първия тур на изборите – хората чакаха по 4 часа, за да гласуват. На балотажа обаче бюлетината се пускаше за не повече от 5-10 минути.

Подобна беше ситуацията и в Стратфорд - офисът на агенция за недвижими имоти, която служи за секция тук миналата неделя не успя да побере желаещите да гласуват. Тогава десетки не стигнаха до урните. На втория тур обаче хората с изненада установяваха, че опашки няма. Обаждаха се и на свои познати, разказвайки колко бързо са приключили с гласуването.

Макар и със закъснение тук беше разкрита втора тъмна стаичка, за да облекчи гласуването.

С наближаването на вечерта хората все повече оредяваха. А малко преди края на изборния ден в 20 часа секцията пустееше. Останаха само членовете на комисията, които предстоеше да преброят бюлетините.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад