Как да приготвим полезно кисело зеле. Говори проф. Донка Байкова

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В сезона на киселото зеле говорим за полезните и вредните му свойства. Подробности за неговите показания, противопоказания и дозировка ни дава проф. Донка Байкова, специалист по здравословно хранене.

Киселото зеле е традиционен продукт за зимната трапеза на българите така, както на източноазиатците и е било на римляните, каза професор Байкова. Този продукт доставя за зимата букет от ценни съставки. На първо време киселото зеле и незаменим източник на водноразтворими витамини като витамин С и други от групата В - В1, В2, В3 - ниацин, В6, В9, В12 /който е много дефицитен/, пантотенова киселина, фолиева киселина. Освен това в зелето има и от мастноразтворимите витамини като витамин К, провитамин А и т.н. Освен това в този продукт добре представени са Са, К, Мg. Има фибри - те са без хранителна стойност, но са чистачка за стомашно-чревния тракт.

Проф. Байкова уточни, че в киселото зеле, за разлика от прясното, има млечнокисели бактерии - пробиотиците са живи микробиални клетки, които има самостоятелно полезен ефект за човека. Затова киселото мляко плюс киселото зеле са много добри имунопротектори - повишават имунната защита. Млечнокиселите микробиални клетки в своята жизнедеятелност имат няколко основни ефекта. Те произвеждат в условията на червата, където липсва кислород, от въглехидратите късоверижни мастни киселини - млечна, маслена, пропионова, а те от своя страна понижават киселинността в долното ниво на чревния тракт и влошават условията за развитието на патогенни бактерии, в това число на различни ракови причинители. На второ място потискат производството на холестерол и триглицериди. Тези бактерии понижават алергичните реакции на организма. Произвежда мукопротеини, които също ни предпазва от риска да развием рак, подчерта проф. Байкова.