Слави Ангелов: Реално ние нямаме присъди в нито една от престъпните групи

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Граничен пункт Лесово беше затворен вчера заради акция срещу митническата корупция. 34 митничари бяха задържани, а разследващите установили, че схемата била същата като тази, която засякоха точно преди две години, но се работело по различен начин при отчитането и разпределението на взетото. По темата в "Денят започва" разговаряхме със Слави Ангелов, главен редактор на вестник "168 часа".

vlcsnap-2016-11-03-08h30m44s38На пряката ни линия беше административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев, който съобщи, че в рамките на днешния ден ще се прецени спрямо колко лица са събрани достатъчно доказателства и ще бъдат привлечени в качеството на обвиняеми. В същия срок от тримата наблюдаващи прокурори ще бъде преценено какви ще бъдат техните мерки за неотклонение. В рамките на разследването очакваме да се съберат още доказателства, тъй като работата ще продължи. Амбицията на колегите е кръгът от обвиняеми да стигне, колкото е по-възможно високи нива от Агенция "Митници", посочи той и допълни, че обвиненията ще са за участие в престъпна група и за корупция - искане и получаване на подкуп. Обобщено става ясно, че един митнически служител на най-ниско ниво е получавал сума между 3 и 5 000 евро. Сумите са събирани ежедневно основно от чуждестранни шофьори и са разпределяни на служителите, които са били на смяна, за да не бъдат намерени голямо количество пари, заради които да бъде повдигнато обвинение. Към момента са задържани и двама ръководители - началници смяна. Иван Гешев подчерта: "Амбицията ми като административен ръководител на Специализираната прокуратура е във фокуса на тази прокуратура, освен в рамките на борбата с корупцията и организираната престъпност, да са всички такива случаи, които можем да обхванем и то не само касаещи митнически служители."

Слави Ангелов каза, че единствената разлика между предишния и сегашния случай е, че на матниците не чакат да се натрупа джакпот и парите се разпределят по-бързо. Иначе сумите са едни и същи. "Този рекет го има на всички КПП-та, просто на по-оборотните е по-висок. 4-5 000 евро взима редови митничар, а шефът на смяната взима 30 000 евро, а по-нагоре вече в посока Али Баба сумите са още по-големи." Големият проблем е, че по всички тези дела няма присъди. "Така че Прокуратурата казва, че прави каквото може, но като погледнем всичко, което се случва през последните 10 години, Прокуратурата не прави нищо. Причините за провала на всички тези дела са три: те се коренят в това, че разследването се води повърхностно, некомпетентно и мудно. Реално ние нямаме присъди в нито една от тези групи. И на "Капитан Андреево" имахме митничари, които са доайени - те са задържани по 3-4 пъти, те са обръгнали, нямат никакъв проблем. Сега конкретно на "Лесово" има много митничари, на които това им е второ задържане, като междувременно са възстановени на работа."

vlcsnap-2016-11-03-09h04m55s62Репортерът на БНТ Тихомир Игнатов се включи от ГКПП "Лесово" и каза, че опашката от ТИР-ове днес е по-малка, но преминаването към този час продължава да е бавно. Взимането на такса "Спокойствие" като че ли е публична тайна за пропускателния пункт. Представители на Агенция "Митници" вчера заявиха, че на този етап няма да направят коментар, защото все още тече разследване.

Вижте още подробности във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад