Как да се подобри работата на местната власт?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Официалната предизборна кампания за местния вот и референдума за електронното гласуване започва днес. Тя ще продължи до 24 часа на 23 октомври, след което агитацията ще бъде забранена до края на изборния ден на 25 октомври.

За хората кампанията няма да е лесна, защото те имат да гласуват освен за кметове и общински съветници, и за национален референдум. Много се надявам предизборната кампания да не измести и политизира тази за референдума, каза Ива Таралежкова, ръководител на Форум "Гражданско участие", в предаването „Денят започва“. Гражданите имат много сериозни очаквания към политиците и начина, по който те си взаимодействат с тях, обясни тя.

"В България има места, в които гражданите не вярват, че нещо може да зависи от тях. От друга страна в по-големите градове като че ли има сериозно раздвижване и очакване редица граждански кампании, които упражниха някакъв натиск върху институциите, било то на местно или на национално ниво, дават увереност и надежда на гражданите, че нещо може да се промени".

Изискванията и очакванията от местната власт са по-големи, заяви Славея Христова от "Болкан Асист". Има нагласа за промени в самото отношение на местната власт към гражданите. Има последен зов на надежда местната власт да бъде по-отговорна и готова да дава повече възможност на хората да участват в решенията, да бъде по-прозрачна, обясни Христова. Има умора, но и осъзнаване, че истинският живот и решенията са по-скоро на местно ниво. Хората са най-близо до местните власти, уточни тя.

Има осъзнаването, че всъщност ако ние не вземем нещата в свои ръце, ако ние не поискаме, никой няма да ни даде и да отговори на нашите очаквания. Надявам се в тази кампания да има готовност от страна на кандидатите за кметове и общински съветници да се обърнат към хората и да се вслушат в това, което те очакват от тях“.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад