Старт на предизборната кампания. Как ще гласуваме?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Предизборната кампания започва днес. 71 партии и 3 коалиции са регистрирани в ЦИК за предстоящите местни избори. Всички, които отговарят на изискванията да участват в изборите, могат да участват, коментира в студиото на "Денят започва" Цветозар Томов, говорител на ЦИК, и допълни, че в това само по себе си няма нищо лошо. "Законодателят трябва да помисли дали трябва да се утежнят изискванията към партиите, за да се намали броят на участващите в избори."

Гласуването за местните избори и за референдума ще се провежда в една "тъмна стаичка", посочи той. "Има притеснение, че гласуването на един отделен гражданин може да продължи дълго и това да доведе до напрежение сред гласоподавателите." Затова Цветозар Томов посъветва всеки, който реши да упражни правото си на вот, да го направи малко по-рано, за да се избегне рискът от натрупване на хора в края на изборния ден. Разбира се, законът позволява и на дошлите в 7 без 5 да гласуват и членовете на избирателните комисии ще си свършат работата. Там, където има опашки, гласуването може да продължи след официалния край на изборния ден, който е в 19.00 часа.

По думите на Цветозар Томов най-честите нарушения по време на избори са неспазването на правилата за предизборна агитация, както и използването на деца. Той беше категоричен, че във всички случаи, в които в предизборната кампания бъде използвано дете, ЦИК ще се намеси, като ще бъдат наложени финансови санкции. Всеки, който забележи нарушения на изборния закон, може да подаде сигнал в ЦИК, каза още той.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад