Как МВР ще се справи с битовата престъпност - разговор със Светослав Лазаров

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

МВР работи по комплекс от мерки срещу битовата престъпност още от есента на миналата година, това заяви в студиото на "Денят започва" главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Той бе категоричен, че извеждането на структури на Жандармерията в някои райони на страната няма общо с обявения вот на недоверие срещу правителството заради провал във вътрешната сигурност и обществен ред.

"Провели сме срещи с асоциацията на охранителните фирми, на застрахователните компании, със сдружението на общините и те са много преди да се заговори за вота на недоверие. Така че няма как да съвпаднат тези неща със сигурност", заяви Лазаров. "Акцията не стартира от днес. На практика мерките се въвеждат доста назад във времето, а един елемент само от тях е извеждането на структури на Жандармерията, както ще бъде по новия Закон за МВР и насочването им в най-уязвимите места. Пет зони има определени като най-рискови и точно там ще бъдат разпределени структурите на Жандармерията, и това се прави съобразно интерактивната карта", коментира още главният секретар на МВР. Той съобщи, че тези общини са Видин, Монтана, Враца, Плевен и София-област. "Те ще бъдат там, докато е необходимо, докато сработи целият комплекс от мерки, които да решат тези реални проблеми", категоричен бе Лазаров.

За да се включат в борбата срещу битовата престъпност, са пренасочени част от командированите полицаи по границата на България. Тяхната задача ще е да решават конкретни проблеми във вътрешността на страната. Те бяха част от мерките на МВР за съдействие при ограничаване на нелегалните емигранти в България. Сега възниква въпросът, обаче, дали това няма да отслаби границата ни.

"Полицията е там, където е необходима, където е необходимо опазването на обществения ред. Това е една от нашите основни функции", заяви Лазаров. "Емиграционният натиск не е спрял. Имаме в момента бежански поток, който привидно изглежда, че е спрял, но емиграционният натиск се усилва. За месец януари не сме допуснали на наша територия толкова нелегални емигранти, колкото през месец август през 2013 година. Всички рискове се запазват, заплахата също" коментира главният секретар на МВР.