Как ще се промени европейската политика за сигурност - коментар на Симеон Николов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Гореща тема и днес продължава да бъде състоянието на Европа след безпрецедентния терор в петък - 13-ти в Париж. Как ще реагира Европа е големият въпрос, натоварен не само с много очаквания, но и с резултати от първоначалното разследване, което дава основание да се задават много въпроси и да се търсят различни гледни точки. Днес в студиото на "Денят започва" разговаряхме със Симеон Николов, директор на Центъра за стратегически изследвания.

Според него многопосочните коментари и многопосочните прогнози показват само едно - че не сме разбрали с кого си имаме работа, както и сложността на ситуацията. Освен това не сме разбрали целите, които си постави Ислямска държава и не си взехме поуки от последния атентат, когато имаше оценки, изводи, дори прогнози, че такъв - по-мащабен ще следва. Той посочи, че има оценки за начина на водене на тези атентати и тук става дума не за традиционен терористичен акт, а за действия на една бойна групировка и за елемент на война от нов тип в Европа.

Симеон Николов припомни, че още след първия атентат срещу Шарли Ебдо е имало ясни сигнали, че бежанският поток ще се използва за проникване на терористи.

Ислямска държава не може да бъде победена само с военна сила. По думите му една сухоземна операция би била погрешен ход, защото целта на терористите беше не само да дестабилизират Европа, (същата цел има и бежанският поток), но и да въвлече Европа във война в арабския свят. Ислямска държава не е само военна организация, а и идеология, която е заразила умовете и сърцата на много хора и то не само в арабския свят, а вече и в Европа.

Путин взе превантивни мерки, защото не искаше да води война на своя територия и реши да измести тези действия извън Русия. При сегашните атентати в Европа резонно възниква въпросът защо по-рано не предотвратихме тази опасност. "2012 година имаше шанс сирийската криза да бъде решена по пътя на преговорите", подчерта Николов.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад