Румен Овчаров: НЕК продължава да затъва

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Бившият енергиен министър Румен Овчаров заяви, че с по-ниските цени на горивата във Варна няма монопол. Друг е въпросът дали има картел, попита той. „Това може да бъде най-елементарен дъмпинг, с който да се завладяват пазари“, предположи Овчаров. Той допусна, че е възможно преразпределение на пазари. Но по думите му това не може да продължи прекалено дълго.

Бомбата в енергетиката цъка, а адекватни мерки не се взимат, коментира Овчаров. Според него реформата в сектора е крачка напред, две назад, както във всички сектори. Държава на заден ход не може да се управлява, категоричен е той.

По мнението му, за да се оправи енергетиката, първо трябва да се „затвори прозорецът" и да се спрат разходите. Овчаров предупреди, че Националната електрическа компания (НЕК) продължава да затъва. Преди да започне да се топи дефицитът, трябва да се спрат източниците, от които се създава. „НЕК се източва чрез плащане на високоефективни производства, чрез възобновяемите енергийни източници. НЕК ще продължи да се източва и чрез новите централи на биогорива, ще продължи да се източва и от арбитража в Париж за „Белене" и от безсмислените разходи в газопреносната мрежа”, посочи той.

По думите му, за да се затворят тези прозорци, трябва да бъдат премахнати препятствията. Това били лични интереси на определени хора, които никой не смеел да закачи. „Безсмислено е да се вдигат цените на тока, ако не се затворят прозорците", убеден е Румен Овчаров.