Каква е целта на новия личен документ "карта българин" ?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Нашата идея е да облекчим по някакъв начин връзката на българските общности зад граница с България. В момента има различни процедури, по които могат да кандидатстват, но заради административни пречки или липсата на капацитет всички тези процедури се бавят, някой път и с години. Поради тази причина от ВМРО изработиха законопроект, който предвижда нов личен документ - наречен "карта българин", каза Ангелов.

Юлиан Ангелов: Всеки етнически българин зад граница да може да кандидатства и в най-кратки срокове да получава такъв документ, с който да може да пребивава на територията на България, да работят, да учат и всичко останало, което имат хората като български граждани, освен правото на глас.

Тези документи ще важат само за територията на България. Подобни карти са въведени в Полша и в Гърция.

Юлиан Ангелов: Ние се надяваме нашите общности, които живеят в Югоизточна и Източна Европа да бъдат по-добре интегрирани с родината България. Смятам също, че ще облекчим и тези българи, които последните 30 години емигрираха от България и са получили някъде гражданство, както в Австрия не се допуска двойно гражданство и са загубили българското гражданство.

Вижте целия разговор във видеото.