Съдът пусна ученика, обвинен в тероризъм, но под надзора на педагози

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

16-годишният ученик се е явил в съдебната зала заедно с родителите си и своя адвокат. Не е давал обяснения, възползвал се е само от възможността за последна дума, в която е помолил да остане при семейството си.

Сийка Милева, прокурор в Специализираната прокуратура: Осъзнава вината си, не признава, осъзнава вината си.

Съдебният състав е приел, че момчето трябва да ходи на училище, да живее в дома си и с него да работят ежедневно психолози, които да му помогнат да се отдели от радикалната среда. Съдът се мотивира с това, че през последния месец работата с момчето е дала положителен резултат и е намалена обществената му опасност. Съдиите се позовават и на препоръките от заключение на експерти, според които трябва да започне и семейна терапия.

Илиян Точев, прокурор в Апелативната специализирана прокуратура: Прие се, че следва да се даде шанс на обвиняемия, тъй като скоро е навършил 16 години. Беше му обяснено, че е взето едно тежко решение от съдебния състав. И се надяват да не се повтаря неговото поведение.

Според съда има достатъчно доказателства за това, че ученикът първо се е радикализирал, а след това е започнал да подготвя изпълнението на поставената му от вербовчика на терористичната организация задача. Снабдил се е с количества взривни вещества и устройства, които според прокуратурата не могат да бъдат сравнени с други подобни случаи у нас.

Сийка Милева, прокурор в Специализираната прокуратура: Отделно от това са намерени сериозни комуникации, съдържащи информация, че обвиняемия, непълнолетен, е подготвял терористичен акт. Отделно от това са намерени и видеоклипове, изпращани от него към вербовчика в тази насока.

Главният прокурор подкрепи действията на колегите си, разследващи случая. Сотир Цацаров допълни, че 16-годишното момче е изпълнило всички инструкции на вербовчика си, включително е казало, че е приело исляма за своя религия.

Сотир Цацаров, главен прокурор: На облъчването, на което той е бил поставен, то започва много разумно и започва много целенасочено. Ценностите на исляма, нищо повече. Едва когато ги приемеш, се отива на следващото ниво. Какво трябва да направиш като истински мюсюлманин. Ама излиза, че финалните инструкции като истински мюсюлманин са да убиеш поне един неверник. Въпросът е ще издържи ли детската психика, защото тя е детска психика, ще издържи ли на тая финална инструкция: "Тази смес с пирони иди и я постави някъде".
Сийка Милева, прокурор в Специализираната прокуратура: Считаме, че и към настоящия момент продължава да е налице реална опасност за сигурността на огромен брой български граждани.

Цацаров и Милева подчертаха, че за прокуратурата 16-годишният ученик остава жертва на радикализация и на момчето и на семейството му трябва да се помогне.