Какви са сигналите за купуване на гласове при първия тур?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Без сериозни нарушения дори по отношение на сигналите, подадени в ЦИК, с огромни опашки пред избирателните секции и с малки данни за изборна търговия – така премина първият тур от президентските избори. Гости в студиото на „Денят започва“ бяха Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията и Калин Славов, изпълнителен директор на асоциация „Прозрачност без граници“.

„Ленива активност на изборните нарушители може да коментираме дотолкова, доколкото говорим за една тенденция, която наблюдаване напоследък, а именно повишаване на т. нар. организационни нарушения като относителен дял. Този път те достигнаха 77% в края на деня, като започнаха над 80 в началото, т. е. делът на купен вот и контролиран вот е сравнително по-нисък. Нещо, което може би не бива да ни изненадва, защото говорим все пак за избори, които са от 2 стъпки“, каза Славов.

Той не мисли, че това спокойствие от първия тур ще продължи и на втория.

„Бих казал, че 8има рекордно малък брой сигнали за нарушение. Ако кажем предишните години е имало да кажем 100 реални сигнала, сега гледах, че става дума за в рамките на десетина“, каза Безлов.

„Липсата на елемента интрига кой ще отиде на балотаж и всъщност може ли да се скъси разликата между първите двама, всъщност предопредели до голяма степен и липсата на интерес към купуване на гласове“, каза Славов.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад