Кой ще е следващият президент?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Разместване на първия и втория и висока избирателна активност – с това ще запомним първия тур на избора за петия президент. Гости в студиото на „Денят започва“ бяха Геновева Петрова от Алфа рисърч и Кънчо Стойчев от Галъп Интернешънъл.

„25 на 100 за Румен Радев, 22,1% за Цецка Цачева, на трето място Красимир Каракачанов – 13,9%, 10,9% за Веселин Марешки, 7,1% за Пламен Орешарски, 6% за Трайчо Трайков. Това са основните кандидати, които следихме и в миналия вот“, каза Петрова.

„Всъщност последното проучване регистрира една тенденция на спад в подкрепата за Цецка Цачева и на лек ръст в подкрепата за Румен Радев, която тенденция в крайна сметка в деня на изборите се изрази в това разместване на позициите между първите двама. Да, то е символно, разбира се., но може би както видяха зрителите снощи от разпределението по демографските характеристики, има опредлени групи, в които г-жа Цачева не успя да мобилизира нхапълно подкрепа. Това са групи, които ние определяме като традиционно гласуващи за ГЕРБ до сега, до тези избори. Говоря за по-активни хора, от големите градове, столицата например, където в общи линии, от както съществува ГЕРБ, не са имали по-нисък резултат от БСП“, каза тя.

„Това, което знаем от снощи, е заявената вече подкрепа от страна ДПС за кандидата на БСП Румен Радев, така че тук наистина предстои през тази седмица да видим едно определяне на хората по отношение на тези две алтернативи, които се оформят за момента“, продължи Петрова.

„ГЕРБ тръгна към тези президентски избори като на парламентарни избори с идеята „Ние винаги бием и без туй и ще бием и сега“. Да, но не стана така, тъй като българският народ не отиде на тези избори с идеята, че отива на парламентарни, той отиде на президентски избори“, каза Стойчев.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад