Какво да очакваме от КСНС при президента?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Президентът Росен Плевнелиев свиква Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) днес. Парламентарно представените партии трябва да стигнат до консенсус за излизане от политическата ситуация, до която се стигна след оставката на втория кабинет на Бойко Борисов. На заседанието е поканен и новоизбраният държавен глава ген. Румен Радев, но той вече обяви, че няма да участва.

Аз не бих се изненадал, ако част от партиите искат да направят някаква демонстрация от участието си в Консултативния съвет за национална сигурност. Това е ставало, каза политологът Даниел Смилов, като даде пример с "Атака". Не мисля, че ще се повтори. Но не можем да го изключим. Това е първото нещо, за което трябва да следим.

Социологът Андрей Райчев определи неучастието на ген. Румен Радев на Консултативния съвет за национална сигурност като разумен политически ход. Той би стоял като кум на сватба. Въпросът е ще има ли сватба. Ще има ли позитивно решение, или това е ритуал за определена дата за изборите. Ако КСНС стигне до извода, че ще има избори, избори ще има, посочи Райчев.

Аз не смятам, че на КСНС ще бъде постигнато съгласие за съставяне на правителство. Няма съгласие по отношение на политика, около която да се формира каквото и да е мнозинство. Ако Борисов не беше подал оставката на правителството, то щеше да бъде свалено от улични протести. Това каза проф. Антоний Гълъбов.