Парите в държавата през 2017. Говорят Христина Вучева и Иван Нейков

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Проектобюджетът за 2017 г.- вече мина на първо четене в Народното събрание. Предстои окончателно гласуване на финансовата рамка. В студиото е бившият министър нафинансите проф. Христина Вучева. Очакваме включване и на Иван Нейков, директор на Балканския институт по труда и социалната политика.

Нашата данъчна система и бюджет се оценяват у нас и навън като сравнително леки, отбеляза проф. Вучева. Това означава, че облагането у нас е много по-ниско и много по-малка част от това, което се създава се централизира в сравнение с почти всички европейски страни, с изключение на балтийските страни. В Европейския съюз над 45 до 50% са изземванията от БВП, докато у нас за 2017 г. се планира да бъде 38,9%, а 2016 г. се очаква да приключим с 37,3%, подчерта финансовият експерт. Това ниско ниво на централизация, според нея, не е постижение, "защото смисълът на бюджета не е в това", за което от години се говори. "Бюджетът не е инструмент за макрорегулиране и не е макропоказател", както мнозина го тренират. Бюджетът, по думите на Вучева, е нещото, от което хората очакват удовлетворяване на техните колективни потребности, "техните защитени от конституция и от закони права за достояние до къп неща, които са общи": образование, здравеопазване. "Не можем да мерим бюджета с това колко по-малко се изземва, както си внушава, не е това целта", подчерта проф. Вучева. И добави: "Ние няма да можем да продължим с това 37 /процента/, както сме постигнали. То просто не е възможно, не е полезно, акко искаме да имаме здравеопазване, образование, пътища, социална и друга сигурност".

Професор Вучева е убедена, че за да бъдем богата държава, трябва да се постигнат някои неща, непрекъснато пренебрегвани през последните 27 години. Ако бяхме хвърлили много средства за образование, например, смята експертът, щяхме да бъдем по-богати.

Във връзка с днешното заседание на бюджетната комисия в парламента, проф. Вучева изтъкна, че патриотите са внесли предложение за "за първи път толкова радикално решение на въпроса за пенсиите", но по предварителни информации се вижда, че ръководството на комисията не е приело тези предложения. Гласуването по тях се очаква докъм обяд и сега е времето да се решат много от проблемите, смята проф. Христина Вучева.

Включваме по телефона Иван Нейков, директора на Балканския институт по труда и социалната политика. Консервативен ли е бюджетът за идната година и може ли да се каже, че това са част от реформи. Според Нейков, оценката на един бюджет минава през погледа не само през погледа на експерти и банкериу а през погледа и на обикновения човек. "Ако оттук тръгнем, има достатъчно данни да се твърди, че е нищо по-добре от 2016-а. Ако 2016-а беше добра за отделния човек, тогава и 2017-а ще е добра. Няма новости, няма нещо, за което да можем да кажем, че това ще е реформата". Малките увеличения за образование и здравеопазване няма да променят радикално положението в тези сфери. Той и не вижда и възможност за това, което някои политици предлагат, за висок долен таван на пенсиите. Според експерта това са по-скоро послания към бъдещите избори. "...бюджет 2017 в много голяма степен вече сме го живели", заключи Нейков.