Колко даваме на държавата?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Колкото повече държавата "планира", толкова по-трудно става планирането от страна на отделния човек. Думите са на Фридрих фон Хайек, австрийски икономист поддръжник на свободния пазар и противник на колективизацията. Планирайки новата година, трябва да сме наясно, че за да функционира нормално държавата ни, ще извадим от джоба си над 5000 лева.

Изчисленията направиха от Института за пазарна икономика. От там всяка година правят изчисления колко би струвал бюджетът на всеки данъкоплатец. Според експертите на всеки ще се наложи да извади от джоба си средно по 5140 лева, за да функционира държавата нормално. За дългове ще ни бъдат удържани средно по 3341 лева.

Най-много пари ще дадем за социални услуги и пенсии – 1723 лева. Все пак с идеята, че някога ще ни се върнат. На второ място се нареждат разходите за транспорт и селско стопанство – близо 800 лева на човек. Задължителната такса "здраве" се пада по близо 600 лева. Да живеем защитени – пак толкова с малка разлика. Най-малко пари ще дадем за култура и спорт – само по 87 лева. Повече от тройно ще отделим, за да я има администрацията.

Сметката е направена на база средната работна заплата, която към момента за страната е 941 лева. От нея всеки трябва да отдели задължителни удръжки за пенсии, майчинство, безработица, допълнително пенсионно осигуряване и здравно осигуряване, както и Данък общ доход. Към тези налози експертите са прибавили и косвените данъци - които плащаме при пазаруване на стоки и услуги.

Като теглим чертата, общият данък, който отива към държавата, е над 7000 лева, или 57% от нашата заплата.