Какво пилешко ядем? Експеримент на "Денят започва"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Какво пилешко слагаме на трапезата си и колко вода има в него? Репортерът на "Денят започва" Благой Цицелков провери дали твърденията на производителите, че водата в месото се добавя с цел да стане по-крехко и лесно за готвене, отговорят на истината.

Според д-р Сергей Иванов от Независимия център по биология на храните водата в пилешкото достига до 50 процента. До официалните данни на контролните органи у нас той достига през Брюксел. "В България тази информация е недостъпна. От както съществува Европейската система за оповестяване на опасни храни българските контролни органи нито веднъж не са хванали пилешко с някакви проблеми. Повтарям - нито веднъж", подчерта той.

По думите на Иванов, когато родното пиле "прехвръкне" граница, контролните органи в съседните ни страни от общността отчитат нарушения и то при почти нищожния ни износ. Най-често в нашенските пилета се добавя вода и соли с цел да се увеличи неговото тегло.

Има и друга хватка. "Типично за България е в него да има остатъци от ветеринарно-медицински продукти. Това води като следствие до повишаване на солевото съдържание на пилешкото месо. Това се отразява много зле на хората със сърдечно-съдови проблеми", предупреждава д-р Иванов.

Макар и да не са експерти, потребителите, с които се срещнахме са стигнали до същия извод - изкуствено се увеличава грамажа.

Можем ли сами да разберем какво пилешко трябва да си купим, за да сме сигурни в качеството му? Решихме да направим експеримент. Купихме си три броя пилета - едното за 4,29 лева за килограм, другото - 5.39, третото - 7.89.

С трите броя пилета се отправяме към единствения шеф готвач у нас, който има лиценз да приготвя ястия за държавни глави и официални правителствени делегации, гостуващи на българския президент - Жоро Иванов, президент на "Евро-Ток България". "Винаги съм казвал, че отговорността не е на потребителя, а е на търговеца, производителя. Отговорността е на онези, които предлагат определения продукт в хранително-вкусовата индустрия. Там се получават разминаванията - с тези хора-алхимици, които искат от нищо да направят нещо или да създадат един ниско бюджетен продукт с идеята, че нашият пазар е това", коментира той.

Според шеф Иванов е много важно да се премине към свободно гледане на пилета у нас. Това ще подобри вкусът им и ще ги направи по-полезни.

Трите пилета, които купихме, по-рано слагаме във фурната с малко сол, без никакви добавки и мазнина. Печем ги 45 минути. Резултатът е доказателство, че не винаги цената съответства на качеството - пилето, което беше на средна цена - за 5.39 лева за килограм, се оказа, с най-много вода, повече от това, което купихме за 4.20.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад