За качеството на нашата храна

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ядем ли храни с изтекъл срок на годност? Опасно ли е пилешкото? Качествени ли са храните, които ядем? В "Денят започва" на тези и други въпроси отговори проф. д-р Пламен Моллов - директор на Българската агенция по безопасност на храните.

Той коментира експеримент на БНТ, който има за цел да установи какво пилешко слагаме на трапезата си и колко вода има в него. "Водата във пилето е резултат от технологична обработка и не е опасна за здравето, не е наказуемо. БАБХ следи единствено за веществата, които са опасни за човешкия организъм", подчерта проф. Моллов и увери, че Агенцията провежда постоянен контрол и не са открити антибиотици в продуктите. Той добави, че практиката с вода е обичайна европейска практика и тя се слага, за да се подобрят технологичните характеристики на самото месо.

Цената невинаги е критерий за качество. Когато пазарувам, аз се спирам на утвърдени марки, доказали във времето, че спазват търговската етика, сподели той.

Проф. Моллов каза още, че Европейският регламент позволява обработката на плодове, с цел да се подобри търговският им вид и запазването им за по-дълго време и това не носи риск за нашето здраве .

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад