Проф. Калин Гайдаров: Операцията по задържането на легионера е успешна

В предаването вижте:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Бивш боец от Френския чуждестранен легион стреля по полицаи и се барикадира в дома си в тополовградското село Орешник. Акцията по задържането му продължи цяло денонощие. Той беше успешно обезвреден от отряд "Кобра".

24-часа 35-годишният Иван Пачелиев бе барикадиран в дома си. 80 полицаи, сред които спецчастите „Кобра” и Специализирания отряд с борба с тероризма (СОБТ), участваха в неговото обезвреждане.

В криминалното пространство нещата няма как да бъдат предварително подготвени и полицаите трябва да са в готовност да реагират на най-неочаквани предизвикателства. Имали сме подобна ситуация, в която от една рутинна дейност, каквато е връчването на призовка, или призоваване за явяване пред съответните органи, се получава тежка криминална криза. Това коментира в сутрешния блок "Денят започва" криминалният психолог проф. Калин Гайдаров, бивш директор на Института по психология на МВР.

„Много е важно полицаите да са достатъчно наясно с различните варианти на поведение на подобен тип хора и да имат готовност да реагират на всякакви изненади. В случая е имало добре премерени действия от страна на тази патрулна двойка. Когато става дума за тежка ситуация, целта е да се разреши по най-добрия възможен начин и да не е за сметка на тежки увреждания или жертви. В този смисъл ситуацията е разрешена в рамките на тези две основни изисквания и операцията е успешна“, каза експертът.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад