Политически скандали. Коментар на Андрей Райчев и Антоанета Христова

В предаването вижте:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
Антоанета Христова: След началото на правителството на Борисов 3 имахме много важна и значима заявка на БСП с лидер Корнелия Нинова за остра и много успешна опозиция от гледна точка на видимост, от гледна точка на формулиране на теми, които са чуваеми, от гледна точка на говорител в лицето на Корнелия Нинова. Говорител, който успяваше да изведе партията до единствената може би сериозна опозиция в момента. Само че, БСП мина през различни периоди, в които Корнелия Нинова не можеше да бъде единствена и сама острия говорител на опозицията.
Андрей Райчев: Представете си следното: за някаква страна чувате, че опозицията, поради грубо процедурно нарушение, изгони лидер на опозицията, разбунтувала се и отстранили шефа на Народното събрание. След малко за някаква изцепка зам.-председателят на опозицията бил махнат. Това е тривиална история. Това даже не си струва да се споменава. Бият се опозиция и управляващи и където видят някаква слабост - удрят. И това нямаше да е нищо, ако не беше Народният съд.

На пряката ни линия беше Димитър Главчев, който преди малко повече от месец загуби поста си на председател на Народното събрание. Реванш ли е отстраняването на Валери Жаблянов?

Димитър Главчев: Доста е елементарно да казваме, че това е реванш. Аз поне не го чувствам като нещо подобно, тъй като двата акта са различни. Ноември месец аз подадох оставка и въобще нямаше дебат, нито гласуване, докато тук беше съвсем различен повода за дебатът, който се случи. Процедурите, които са предвидени за председател и зам.-председател са идентични, само че възможностите са няколко.

Станислав Владимиров от БСП също беше на пряката ни линия. От неговата партия са категорични, че ще сезират Конституционния съд за отстраняването на г-н Жаблянов.

Станислав Владимиров: И вчера в пленарна зала, и обществото, и зрителите, които наблюдаваха дебата, няма как да останат убедени след това, което прочете председателят на правната комисия. Видяхте той доста плахо измънка едни набързо сглобени мотиви. Тук никой не остана убеден, че има някаква юридическа основа, на която Валери Жаблянов да бъде отстранен. Всичко разбраха, че това е политическа саморазправа.

В разговора се включи и лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

Волен Сидеров: Представителите на "Атака" не взеха участие нито в обсъжданията, нито в гласуването, тъй като аз смятам, че това е загуба на време. Тази тема по начало не беше нужна да се вкарва. Но тук имаме един координатор парламентарен в лицето на председателя на ГЕРБ, който се чуди какви теми да измисли само и само да не се движат съществени теми. Аз по принцип много "обичам" бивши комунисти от МВР да разсъждават за Народен съд, комунизъм, социализъм и пр.

Чухме и оценката на Хамид Хамид, зам.-председател на ПГ на ДПС.

Хамид Хамид: Народният съд е едно от тежките престъпления на комунистическия режим, което винаги сме осъждали и ще продължим да го осъждаме. Наред с това обаче трябва да осъждаме всички престъпления на комунистическия режим, а не избирателно и с двоен стандарт какъвто приложиха колегите от ГЕРБ в техните действия до сега. Визирам случая с Красимир Велчев, който от трибуната на НС заяви, че едва ли не Възродителният процес не се е състоял.

Попитахме Пламен Христов от "Воля" защо партията му подкрепи отстраняването на Валери Жаблянов.

Пламен Христов: Още преди месеци нашият лидер г-н Марешки предупреди и ние от ПГ на "Воля" влязохме с маски в пленарна зала като предупреждение за разпространяване на опасността за заразата на произволното политическо говорене. Като последователни в нашите действия няма как да не осъдим едно такова произволно говорене от страна на народен представител, от страна на зам.-председател на Народното събрание, което някак си се опитва да оправдае тази черна страница в българската история.
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад