Хранене в очакване на лятото: как да отслабнем трайно

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Според проф. Петрова независимо от сезона нашето хранене трябва да бъде разнообразно и здравословно.

"Все пак пролетта и идващото лято създават възможност за по-разнообразно хранене по отношение на плодовете и зеленчуците."

Пресните плодове и зеленчуци, по думите ѝ, стават все повече и като разнообразие, и като достъпност на цените. На тази

база трябва да увеличим консумацията на плодове и зеленчуци. От нея научаваме, че българските червени чушки са най-богатите на витамин С зеленчуци. Сто грама чушка осигурява дневните потребности на организма от витамин С - 130 милиграма. Зелената ни чушка е с около 100 мг витамин С. Българските плодове и зеленчуци са прекрасни и затова българските производители трябва да бъдат стимулирани, смята експертът.

Проф. Петрова отбеляза, че американците са най-затлъстели, въпреки че в последните години се забелязва положителна тенденция за намаляване на телесното им тегло. В Европа, макар да не е в такава степен, затлъстяването също е проблем, включително у нас. Статистиката сочи, че около 30 % от българите са с наднормено тегло. При българките процентът е 35. Проблемът, посочи проф. Петрова, възниква още в детството. Затова обществото трябва да обърне внимание тъкмо на детското хранене и на качеството на храните.

Още за храните и за режима на хранене вижте във видеооткъса.