Осветяването в държавата и други проблеми - спор между депутати от ГЕРБ и БСП

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Новият политически сезон започна с обичайно високия си политически тон. Скандал се заформи и на Консултативния съвет по национална сигурност при президента във връзка с интерпретацията на лидера на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов на думи на президента. Цветанов изтълкува тези думи едва ли не като желание за излизане на България от ЕС и НАТО.

Таско Ерменков смята, че това не може да бъде позиция на нито един човек в България, който се занимава сериозно с политика и вярва, че държавата трябва да се развива по правилния път. Социалистът подчерта стремежа на президента да се увеличават средствата за отбрана, което означава да изпълняваме задълженията си като страна членка на Северноатлантческия пакт. Освен това депутатът изтъкна позицията на Румен Радев, че няма алтернатива на европейското бъдеще на страната ни.

"Това, че той /президентът/ е направил някои констатации, които са наистина притеснителни, не означава, че когато казваш истината, веднага ставаш евроскептик или евроатлантически скептик."

Според Ерменков напоследък наистина в света има обезпокоителни тенденции - които не се основават на 100-процентови факти, а на "highly likely" обстоятелства". Такива "фактори" не могат да бъдат аргумент за бомбардиране и за вземане на тежки политически решения, "водещи до опасна конфронтация между водещи държави в света".

Тома Биков отбеляза, че Консултативният съвет е излязъл в крайна сметка с обща декларация. Очевидно обаче там е имало дебат и около предложения от президента вариант.

Според Биков в тази чернова е сбъркана гледната точка... Прави се по-скоро литературен анализ на случващото се в Сирия и се дава някаква оценка кой е крив и кой е прав. А това, убеден е Биков, не е работа на консултативния съвет. Целта на този съвет е да изработи българска позиция по конфликта в Сирия и да начертае действия в случай на неблагоприятно развитиеза България на този конфликт.

"Да вземе предвид какви са рисковете пред България и евентуално, ако България бъде застрашена по някакъв начин... на кого разчитаме ние."

Още от спора между двамата депутати - по въпроса за осветяването в държавата вижте във видеооткъса.