Китайски културен център в София

В предаването вижте:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Калиграфия, чайни церемоннии, живопис.... Не, това не е Китай, а централната част на София. Китайският културен център. Простира се на 8 етажа, на площ от 4000 квадратни метра.

БНТ: "Защо България е избрана за изграждането на най-големия Китайски културен център в района?"
Джан Хайджоу, посланик на Китай в България: "Знаете ли, това е символ на общото желание за развитие на отношенията и сътрудничество между двете държави. Китай и България традиционно са приятелски държави. Ние никога няма да забравим, че Вашата страна беше втората, която призна и установи дипломатически отношения с нас. През 2014-та година, по време на посещението на тогавашния президент на България Росен Плевнелиев в Китай, двете държави подписаха меморандум за изграждане на културни центрове. А през 2015-та година двете министерства на културата подписаха споразумение."

Центърът е създаден с подкрепата на Китайското Министерство на културата и Нинбо - града, край който се намира най-натовареното пристанище в света и откъдето са повечето китайци, които живеят в България.

Джан Сю, зам. министър на културата на Китай: "Наричат България "райска градина" и за това все повече китайски туристи посещават страната ви. България е важна държава по линията "Един пояс, един път". И за Китай е от голямо значение изграждането на културни центрове между двете държави."БНТ: "А каква ще бъде ролята на центъра?"

Джан Хайджоу, посланик на Китай в България:
"Според мен има много добра перспектива за културния обмен между Китай и България. И двете държави имат многогодишни истории, цивилизации. За това обменът може да е много силен. И културният център ще играе важна роля в тази посока. Особено в литературата. Много китайски автори се превеждат в България, но и български книги вече се търсят в Китай. В сътрудничеството 16+1 вече има създадени много такива връзки. Очакваме в бъдеще все повече български творци да посетят Китай."

В културния Център почитателите на Изтока могат да открият всичко вълнуващо от съвременната и древната култура на Китай.

БНТ: "Какво предстои в програмата на Центъра?"
Ю Лу, оперативен директор на Китайския културен център: "В Центъра ще има много изложби, спектакли, музикални представления, ще се прожектират филми, ще има дори курсове по готвене. Искаме чрез нашата дейност, българите да опознаят Китай"
БНТ: "Вие сте за първи път в България. Какви са Ви първите впечатления от нашата страна и от българската култура?"
Ю Лу, оперативен директор на Китайския културен център: "В сравнение с блясъка на Западна Европа и с динамичния живот в Съединените щати, трудно е истинската красота на страна като България да бъде осъзната само за няколко дни. Първото нещо, което ме очарова, е българската кухня. А що се отнася до София - това е град богат на история и култура и в същото време има много модерен облик. Аз наистина се надявам все повече хора да видят красота на вашата столица"

За почитателите на Изтока, новият културен оазис е с адрес улица Раковски 77.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад