Реформа в ТЕЛК: Експретизата за трудоспособност ще бъде отделена от здравната

В предаването вижте:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Минчо Коралски уточни как сега раоти системата. Трудоспособността се определя взависимост от типа заболяване. Например, при диабет, поясни той, заболяването няма голямо отношение към трудоспособността на човека. Коралски даде пример със себе си - има висока степен на нетрудоспособност заради проблеми с краката, но това не му пречи да работи като юрист.

Минчо Коралски, изпълнителен директор на Агенцията за хората с увреждания:
"От тази гледна точка промяната отразява новата парадигма в Конвенцията за правата на хората с увреждания. В нея човек с увреждания не е вече човек, който има увреждания, а в резултат от увреждането среща някакви прегради в своя ежедневен живот или в работата, или в общуването, или в други области. Именно този подход налага да се промени моделът за експертизата - първо здравната - за вида и степента на увреждането и тя да се отдели от експертизата на трудоспособността."

Досега двете експертизи са били събрани в едно и това е създавало проблеми на първо място за хората с увреждания. Човек с увреждане получава етикета "неработоспособен" и той незаслужено излиза от пазара на труда, от което произлизат тежки социални проблеми за него и семейството му.

В репортаж на БНТ научаваме за неволети на русенката Стоянка Ангелова, която се бори в продължение на три години за пенсия по болест. Системата не помага на Стоянка, която е здравен работник, но с тежко увреждане, да получи пенсия.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад