КНСБ и омбудсманът с предложения как да се спре експлоатацията на труда

В предаването ще видите:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Настоящи и бивши служители в шивашки цехове разказаха за опита си в сектора пред БНТ. Припомняме ви част от това, което ни споделиха те:

Иван Панчелиев, крояч: "Индивидът е сведен до ниво животно. За да не кажа добитък."

"Стоиш прав, много не можеш да мърдаш, не ти дават да говориш, дори с колежките да обменяш някаква информация, примерно да попиташ нещо, ако не знаеш."

"Страх ме е от много неща. Страх ме е от отношението, от колежките. Да не ни отреже от заплатите."

"При нас беше това, че нямаше с какво да си ходим. Имахме служебен бус и тя се обаждаше, и идваше бусът, и тогава си тръгвахме. Преди това не можеше."

"Почти всяка събота се работеше."

"Да ви кажа, ако няма извънредно, няма и пари, това е цялата работа."

- Колко пари взехте за този месец?
"270 лв."

"В момента ни дължи над 2500 лв."


Много от нелоялните практики на някои работодатели в индустрията са възможни, заради пропуски в законодателството. Например, собственик на шивашки цех може да обяви фалит и по този начин да избегне изплащането на дължимите заплати на своите служители, напълно безнаказано. От началото на 2017 година, хиляди работници са подали сигнали за неизплатени трудови възнаграждения. След серията от репортажи на БНТ и заради зачестилите сигнали от работници, много организации предприеха мерки за промяна на условията на труд както в леката, така и в тежката промишлености.

По темата в студиото на "Денят започва" разговаряхме с Тихомир Безлов от Център за изследване на демокрацията и Пламен Димитров, президент на КНСБ. Омбудсманът Мая Манолова и КНСБ предлагат да бъде забранена продажбата на фирми, както и продажбата на предприятия и дружествени дялове ако работодателите не са издължили всичко на своите работници. Те депозираха в деловодството на НС пакет от предложения за промени в седем закона.

Пламен Димитров обясни, че повече от 5 години се опитват да привлекат вниманието и на работодателя, и на законодателната власт, че има 200 бели петна в законодателната уредба и в нейното приложение. Той обясни, че става въпрос за седем закона - измениение в Кодекса на труда, Гражданско-процесуалния кодекс, търговския закон, законът за гарантиране на вземанията, законът за особенните налози, законът за задълженията и договорите и законът за обществените поръчки. Целта е да се елиминира възможността за злоупотреба на собственика.

Тихомир Безлов попита защо инспекцията по труда не се фокусира върху рисковите работодатели. Той каза, че дори моментното законодателство дава две възможности да се оказва законов натиск, но това не се случва. За него големият проблем са малките населени места с местните работодатели-феодали.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад