Петкова: Едва ли скоро ще имаме такава възможност за предоговаряне с Газпром

В предаването ще видите:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Вчера е била проведена работна среща между представители на ГЕРБ заедно с председателя на партията Бойко Борисов и членове на "Нова република", на която е било обсъдено какво трябва да съдържа становището на българската държава. Служебният премиер вчера отправи покана към Борисов за среща в понеделник, на която ще бъдат обсъдени основните акценти от становището на българската страна във връзка с предложенията на Газпром.

"Това становище трябва да защитава в максимална степен интересите на българската страна. Едва ли скоро ще имаме такава възможност, която да ни предостави условия за предоговаряне условията с Газпром", отбеляза Теменужка Петкова.

Предложенията на Газпром са в три основни аспекта - на първо място ангажиментите, които Газпром заявява, че ще поеме, са свързани с това в договорите да бъдат преодолени всички пречки, които са свързани със свободния пренос на газ. Това означава, че те ще поемат и ангажимент всеки един от клиентите на Газпром да има възможността да препродава количества природен газ. Освен това Газпром се ангажира да осигури конкурентни цени за своите клиенти, като заяви конкурентни, референтни стойности, ще се даде възможност на всяка една от страните по-често да се поставя въпросът с цените, на които се доставя природният газ, сега тази периодичност е много по-голяма във времето. Тези предложения на Газпром дават възможност да се създадат условия за много по-конкурентни цени, отбеляза бившият енергиен министър. И подчерта, че именно в тази връзка трябва да поставим въпроса за промяна във формулата, вързана с определяне цената на газа. Промяната трябва да е в базата, въз основа на която се определя цената на природния газ - сега е на базата на нефтения индекс. Съществува опция като изходна база да се използва цената на спотовия пазар, поясни Петкова. По думите ѝ първо трябва да се направи дълбок анализ от експертите в сектора.

След като се формира становището на ЕК въз основа и на позициите на 8-те страни, засегнати от монопола на Газпром и се подпишат договорите, това ще даде основание и за предоговаряне на условията с всяка една от държавите, които имат договор с Газпром, поясни Теменужка Петкова.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад