Студент на 80

В предаването ще видите:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Баба Мария е пенсионер от 92-ра година. След броени дни обаче ще получи правото да упражнява професията психотерапевт. Така от 71-ва година, когато завършва първото си образование в техникум, тя не спира да учи - педагогика, психология, дори придобива докторска степен. Преди години решава да се усъвършенства още и записва и психотерапия, обучението обаче продължава поне 4 години, но това е я отказва, дори признава, че я мотивира.

"Чувствам се свободна, чувствам се освободена от предразсъдъците, ама защо, не виждаш ли на колко си години. Питат ли хората все пак? Приятелите ме питат", каза тя.

Какво всъщност ви предизвика да го започнете?

"Това, че не може да има тайни в човешкия мозък, в човешката душа, но ние ги изтласкваме към дълбинния психологически опит. Много неща, които сме ги приели от страх да не би да ги разкрием, да ги изкараме на повърхността и да ги осъзнаем, ние ги изтласкваме, подтискаме, защо - да не ни причинят отново болка. Точно за това, да освободя вълшебството да се запозная с тази болка и благодарение на познанията, които ми дава не само позитивната психотерапия, а и всички школи, да помагаме на хората да преодоляват по-лесно тези негативи, които трупат и вследствие на които се появяват и болестите", каза баба Мария.

Дипломата и ще бъде издадена от Световната асоциация по позитивна психотерапия. Заедно с баба Мария посещаваме един от индивидуалните сеанси, през които всеки бъдещ терапевт минава в процеса на обучение. Основната цел на това обучение е да открива в разговор конфликнтитие точки на всеки казус и да насочва пациентите към решаване на проблемите.

"Мария, да ти си прецедент в нашите групи, за първи път завършва някой, който има толкова дълъг житейски стаж зад гърба си. Иначе повечето хора са между 25 и 65 години, дълъг е възрастовият диапазон, защото по различно време човек има нужда да изучава подобен тип наука или да се квалифицира", обясни Милена Манова, психотерапевт.

На какъв етап прибягват хората до вашите услуги?

"Най-често, когато достатъчно са експериментирали със собствената си борба и своя собствен ресурс за справяне. Когато се затлачват и в този проблемен цикъл е добре да се намеси и терапевтът, за да може да разплете и другите възли по пътя, личният път на всеки", каза Манова.

Още преди да се дипломира, Баба Мария вече прилага наученото, като помага на възрастни хора в хоспис, като терапевт, напълно доброволно.

"Най-добре бих разбрала моите връстници, защото съм била и на 20, и на 40, и на 60, и на 70, и вече на 80 години. Кой ще ги разбере по-добре от мен какво изпитват. Знаете ли, само като ги погледна в очите аз виждам в лицето и малкото дете и възрастната жена. Мен не ме притеснява тази мрежа от бръчки, не се отвращавам абсолютно от нищо, което за съжаление старостта рано или късно ще ни предложи", каза баба Мария.

За да се поддържа толкова жизнена на тази възраст баба Мария има една тайна - да си поставя и постига цели, а възрастта за тяхното реализиране е без значение.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад