Коиловци след френските командоси

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В "Денят започва" Юлия Стефанова ни среща с Васко Цонев - един от братята, които преди около 2 години участва в побоя над "френски парашутисти" край плевенското село Коиловци. Припомняме, че парашутистите се оказаха командоси от френското военно разузнаване, пратени на тренировка в България.

Срещаме Васко Цонев в центъра на село Коиловци заедно с приятели. Не иска да говори много за преживяното в нощта на 16 октомври 2012 година. Казва само, че от тогава животът му се е преобърнал наопаки.

"Много лошо. Много лошо... прибрах се в България да си пазя имотите - ей това направих - най-голямата си грешка в живота!", разказва Васко Цонев. "При нас няма игра, ние не си играем с никой. Всеки, дръзнал да влезе в нашите имоти, страда. А още по-лошото е, че тогава не ги задържаха, брат ми беше ударен с джипа, тръгнаха да ни газят. А в същото време никой не ги задържа тях! Това е опит за убийство, доколкото знам аз! Значи, ако аз нараня някой ром ли как да го нарека, че влезнал в нас, нас ще ни съдят, така ли?! А когато нас ни нараняват, няма кой да съди! Защо?!"

А грешката, че се е върнал в България Васко възнамерява да поправи, напускайки отново страната. Категоричен е, че ще замине да търси щастието си в Испания. Дотогава обаче ще продължи да варди дома си с брадва и нож в ръката.

"Аз няма какво да губя! Значи, ще влезе някой да ме краде и аз ще трябва да му направя кафе ли? Или една кана вино да му наточа ли?! Смешна работа... Ставам всяка нощ да вардя имота си, защото не вярвам на никой - нито на полиция, нито на министри, нито на депутати, на никой не вярвам! Вярвам единствено на мене си. И в мойта къща, всеки който е дръзнал да влезе, да оскверни нещо, да открадне, това значи - срещу точка човешки права - няма да има никакви човешки права тоя, който дръзне да влезе в моя имот!

Предлагам така-както сме вързани за валутния борд, защо сега не ни вържат и да направят политически борд и да ни вържат към Германия или Франция или към някоя по-богата държава и да си внесем депутати?!!", коментира Васко Цонев.

С брадва и с нож денонощно вардят домовете си не само братя Цоневи, а почти всички жители на Коиловци. Свикнали с непрекъснатите кражби в селото, неволята е научила местните сами да пазят покъщнината си.

Всички части на видеото можете да видите ТУК.