Маймуни на диета

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В британски зоопарк забраниха на маймуните да ядат банани. Според служителите бананите не са здравословни за приматите, а ефектът от тях е подобен на вредата от сладкишите при хората.  За това разказва репортажа на Савина Герджикова в "Денят започва".

В зоопарка в английския град Пейтън в графство Девъншър разбиха клишето, че маймуните и бананите вървят винаги заедно. Приматите, които живеят там, са подложени на строга диета. Храните с прекалено много подсладители и захар са изключени от менюто им. Това ограничение за жалост се отнася и за бананите. Маймуните там са подложени на по-здравословен хранителен режим, който включва кълнове от бобови растения и различни зеленчуци.

Гледачите на животните констатирали, че новата диета направила приматите по-спокойни. Специалистите твърдят, че култивираните банани са прекалено наситени на захари и недостатъчно на протеини, в сравнение с диворастящите видове. От прекалената им консумация могат да възникнат сериозни стомашно-чревни проблеми сред питомците на зоопарка.

Преминаването от плодова на зеленчукова диета не било възприето зле от животните, тъй като плодовете били намалявани постепенно.

Всички теми на предаването може да видите ТУК