Атентатът в Кербала - анализи след 10 години

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Не очаквам особени разкрития или да се потърси отговорност за атентата в Кербала преди 10 години, защото докладът е бил секретен за гражданите, но не и за институциите. Ако в него има данни за персонална вина, тя е трябвало да бъде поета през изминалите години, каза в "Денят започва" Николай Свинаров - военен министър по време на инцидента. Повод за неговото гостуване в студиото на сутрешния блок е предстоящото разсекретяване на доклада за случилото се в Кербала на 27 декември 2003, при който загинаха петима наши рейнджъри, а други 27 бяха тежко ранени.

vlcsnap-2014-01-20-09h13m40s57Това е най-тежкият инцидент със загинали български войници след граница, припомни Свинаров и добави, че в това е първото участие на страната в подобни мисии и въпросът дали са били предприети всички възможни мерки за защита на базата ни е уместен. "Мисията в Ирак беше много особена - като начин на организация и командване, не като начин на открита съпротива малко след падането на режима на Саддам Хюсеин", подчерта той.

От политическа гледна точка считам, че мисията не беше грешка. Правилно беше и участието на България в нея. "По-скоро на политическо ниво трябва да си зададем въпроса дали по подобен начин могат да се решават нещата в подобни мисии, дали не трябва да се намери механизъм за управление на света чрез разрешаване на конфликтите, а не чрез контрол върху тях", коментира бившият военен министър.

"Давайки си сметка 10 години по-късно, може би политическата система, и аз като част от нея, може би малко понатиснахме военните да дадат положителна експертиза да участие в такава мисия. Военните знаеха, че участието ни в тази мисия е изключително важно, за да получим пълноправното членство в НАТО", припомни Николай Свинаров, но подчерта, че все пак данните са сочили, че българският контингент е подготвен и мисията е била за желаещи кадрови военнослужещи.

"От политическа гледна точка, разбира се, че чувствам персонална вина, аз бях част това решение", заяви категорично той.

 vlcsnap-2014-01-20-09h06m39s118 Аз имам очаквания за предстоящото разсекретяване на материалите днес, но се учудвам, че другите нямат, като господин Свинаров, роднините на загинали, каза в скайп връзка в "Денят започва" фотографът Цветан Томчев, който непосредствено след трагедията в Кербала успя да направи снимки на мястото на атентата. Това ме връща към българската действителност, в която при подобни тежки инциденти никога няма наказани, никога нищо не се довършва, констатира той. "Аз започвам да си мисля дали съвпадението с 10-те години от този трагичен инцидент и създаването на нови политически формирования и някакви политически боричкания не са причината за ваденето такива документи, доколко ще се извадят и дали не е някаква заигравка между политиците", усъмни се Томчев.

vlcsnap-2014-01-20-09h21m47s68Близките на загиналите и ранените рейнджъри в инцидента са скептични за това, което ще последва след разсекретяването на доклада. "Нищо не знаем, всичко е една мъгла - всичко е засекретено, законспирирано, всичко подтиснато, скрито и покрито", каза отец Боян Саръев, чичо на загиналия лейтенант Николай Саръев. Той е убеден, че мерките за сигурност на базата са били подценени. Семейството е обмисляло да заведе иск срещу държавата, но без достоверна информация това е било невъзможно и затова отец Саръев оставя нещата на Божието правосъдие, в което всеки получава според делата си - за добрите има награда, а за лошите - възмездие.

Всички теми на предаването може да видите ТУК