Кой е коктейлът на сезона?
Какво бихте забъркали, ако някой поиска да му приготвите изненадващ коктейл? Сигурно се сещате за някои луди комбинации, но надали сред тях е коктейл със сироп от печени чушки. Това е питието, с което преди месец Димитър Димитров печели "World class" - съзстезанието за най-добър български барман.
Димитър Димитров: "Исках да представя малко по-български вариант на напитка. Имаше вариант или много да им хареса, или въобще да не им хареса, но мисля, че успях да ги изненадам, а то това е най-важното в това състезание. В момента в модерното барманство ние използваме идеи от кулинарията, тъй като те все още са доста по-напред. И виждам идеята с печени чушки и копър салата, в която всъщност имаме оцет. Сега зехтин и оцет, по-трудно, но оцет пак се използва в коктейли, но по-ограничено. Затова замених с фреш от лайм, който ми дава киселинността в този коктейл и сиропа от чушки, който има захар, реално балансира киселинността и се получава доста интересен на вкус коктейл."
За да се гордеем, че най-добрият барман на света е българин, Димитър трябва да пребори над 50 бармани на световното състезание на "World class". Победителят трябва да устои на всички 15 изпитания, които ще тестват въображението на състезателите.
Николай Нейков: "Тестове, писмени за теоретически знания, създаване на авторски коктейл. Или група бармани с малка сума пари отиват на пазар, на който не познават продуктите. Това ще се случи в Кейптаун, Южна Африка. И трябва да купят продукти за да направят два коренно различни коктейла на една и съща основа, което е нещо много интересно и забавно."
А възможно ли е да България да изненада световните сили с някой коктейл, вдъхновен от националната ни кухня?
Николай Нейков: "Имаме прекрасни билки, плодове, а и България все още е един екологичен рай, така че смятам, че това тепърва ще се развива."
БНТ: Има ли някакви български подправки, с които почвате вече да експериментирате?
Николай Нейков: "О, разбира се, да. Неща като мурсалски чай, чубрица, тези прекрасни екологични домати и чушки, които имаме в България."
"Дайкири", "Пиня колада" и "Кайпириня" са може би най-популярните плажни коктейли, но хитът на лято 2015 ще са коктейлите от тип джин с тоник.
Николай Нейков: "Новият стил е така нареченият "Spanish style" или испанския стил в приготвянето на джин и тоник. Те използват чаши за бургундско вино, които имат много голям обем и побират огромно количество лед. Много лед, висококачествен джин, внимателно налят тоник, парфюмиран със свеж цитрус. Това е. Нищо повече - много семпло и много приятно."
А ето как можете сами да си приготвите коктейла със сироп от чушки, познат под името "Pepper smash".
Димитър Димитров: "Първо използваме фреш от лайм, изцеждаме пресен лайм, вътре половин лайм. След това сиропа от чушки, който всъщност е захар, печени чушки, малко сол и една скилидка чесън, които просто готвим на котлона докато се разтвори захарта, след което пюрираме и прецеждаме. И това е готовият сироп. 30 мл от този сироп, 50 мл текила. И нарязваме копър, дръжките на копъра, които слагаме вътре и когато ги шейкнем те придават вкус на самия коктейл. И съответно вече украсяваме отгоре с връхче копър, чушка, за да изглежда цветно и красиво."
В случай, че не знаете какво ви се пие, двамата съветват просто да се доверите на бармана - той или тя ще се ще ви се отплатят с приятни напитка и разговор.
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във
Facebook
и
Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в
TikTok
Намерете ни в
Google News