Варено яйце с неясен произход

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

След излъчването на репортажа на БНТ2 за странните яйца, които наша зрителка ни показа в купена салата от голяма търговска верига, днес репортерската ни проверка установи, че вече салатите, които ви показахме, се предлагат без яйца. Днес успяхме да разговаряме с един от вносителите на рула от яйца. Подробностите от Цветелина Борисова.

Заместник изпълнителният директор на една от фирмите, които внасят рула от яйца, ми каза днес по телефона, че в момента нямат от продукта в складовете си и че могат да ни го покажат след две – три седмици, когато пристигнат новите партиди. Знаете, вчера вносителят на заснетите от нас рула от яйца отказа да дава изявления и ни препрати към Агенцията по храните. Защото там имали всички етикети и документи. От Българската агенция по безопасност на храните казаха, че ще проверят дали имат етикет. Но ни увериха, че в момента извършват лабораторни изследвания на яйцата на рула.

И тъй като от цялата сага най-интересен остава въпросът какви са всъщност тези рула от яйца и какво се правят - ето какво открихме в интернет. Открихме репортаж за производствения процес в една от фабриките, която се намира в град Ро̀скиле в Източна Дания. От него става ясно, че на поточната линия се зареждат дузини яйца. Механичен барабан автоматично ги разчупва и изважда съдържанието им. Тази технология позволява при разчупването на яйцето белтъкът да се отделя от жълтъка на втория ред от барабана. Отделеният жълтък отива в голям резервоар, където се бърка до превръщането му в хомогенна смес.

Белтъкът се отделя в друг резервоар при ниска температура. Оттам със специални механични уреди се изсипва в дълги калъпи, които са нагряти и така започва самото варене на белтъка. По средата на варенето се добавя и жълтъкът. Палките се разфасоват на 50-сантиметрови калъпи. Преди да се опаковат преминават по охлаждаща поточна линия. Този процес позволява продуктът да се замрази до втъврдяване. Така ги правят в Дания и технологията била измислена, за да не се ощетяват клиентите, на които ще се падне края на истинското яйце...

Според други този метод за варене на яйца съществува от древността. Тогава хората са слагали яйцата в бамбукови пръчки за по-лесно приготвяне върху огъня.

Дали обаче това е технологията на продаваните у нас палки с яйца и от къде се внасят те - няма кой да ни каже. Остава и въпросът - защо национална телевизия трябва да търси информация за технология и производство в интернет на внасян и предлаган у нас продукт.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад