Кой ще бъде новият президент на България? Какво сочат предварителните социологически проучвания?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Два дни преди втория тур на изборите двамата кандидати за президент ген. Румен Радев и Цецка Цачева имат часове, за да успеят да мотивират максимален брой хора да подкрепят единия от двамата. Какви са позициите в средата на седмицата преди балотажа? Гости в студиото на "Денят започва" бяха Боряна Димитрова от "Алфа рисърч" и Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл".

Част от големите електорати, които са останали непредставени на този балотаж търсят своя опциа, обясни Симеонов. При Патриотите се забелязва по-голям афинитет към Румен Радев, същото е валидно за електората на Марешки. Гласувалите за Татяна Дончева също се ориентират към кандидатурата на Радев, като същото важи и за гласувалите за Ивайло Калфин. При Реформаторите тенденцията е обратната. Там същественият въпрос е колко от тях ще отидат да гласуват и колко от тях ще продпочетат опцията "не подкрепям никого". Симеонов каза, че няма изненади нито като тенденции на електоралното поведение, нито като поведение на основните политически играчи. Той не изключи възможността за промяна в нагласите заради дебатът между двамата кандидати снощи, както и заради други възможни събития през днешния ден, тъй като ситуацията е динамична. Съотношението между двамата кандидати е в порядъка 55 на 45%.

Боряна Димитрова смята, че ако има повече такива разговори пред много широка аудитория, това би позволило на хората да си направят много по-точен, много по-информиран избор. По нийно мнение по време на този дебат хората са имали възможността, независимо кого са подкрепяли, да сформират една по-точна позиция какви ще се бъдещите действия на кандидатите. На нея е ѝ е харесала възможността кандидатите да заявят както принципни позиции, така и да се види как ще реагират в конкретни казуси, така и да бъдат видяни в по-човешки план. Изследването на "Алфа рисърч" показва преднина на ген. Радев от около 10 на 100 пред Цецка Цачева и около 11% "не подкепям никого". Около 25% от хората не са решили за кого да гласуват. Преднината на Радев се дължи на факта, че той привлича по-голямата част от две от по-големите електорални групи - Патриотите и Марешки. Най-голямата част от неговата предина се дължи на факта, че над 90% от избирателите на ДПС подкрепят ген. Радев. При Цачева резервът основно е от Реформаторите.

Всичко за изборите четете на bnt.bg/izbori2016!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад