Кой ще спечели доверието на избирателите? Коментар на политическия психолог Антоанета Христова и журналиста Иво Христов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Решаващият предизборен дебат между кандидатите за президет ген. Румен Радев и Цецка Цачева беше излъчен снощи по Българската национална телевизия. Двамата отговориха на редица въпроси за външната политика, сигурността, съдебната реформа и правомощията на държавния глава. Как се справиха кандидатите и убедиха ли хората в намеренията си? По темата разговаряхме с политическия психолог проф. Антоанета Христова и журналиста Иво Христов.

Проф. Христова каза, че за нея дебатът е бил много ценен, дал е възможност на много хора да се ориентират в профилите много по-задълбочено и да се убедят, че в крайна сметка всичко е политика. Това, което е очертало вчера разлика между кандидатите е това, че двамата са сменили стратегиите си. Ген. Радев насочи усилията си към по-стеснен таргет и много повече формулира леви политически тези, отколкото преди това имаше в профила му. За разлика от него г-жа Цачева имаше много ясно ценностно говорене в сферата на център-дясно, но в това време разшири убеждението, че тук има потенциал за гласуване и трябва да ѝ се обърне внимание. По критепиите компетентност, топлина, способност да споделиш личен момент за Христова се отличила с една крачка Цачева. Като сили на Радев тя определи това, че той се е опитал много силно да се отталсне от политическите сили, които са зад него, рагирал е много бързо на дадените въпроси. Видяло се е, че той се учи много бързо и в процеса е готов да се учи още.

Иво Христов смята, че плаченето по време на дебата на г-жа Цачева е бил етюд. По негово мнение щабът ѝ е решил да разчувства публиката и да привлече, чрез предизвикано съчувствие, това, което тя не може да привлече като гласове чрез своята харизма. Той е чул поток от клишета, сред които и монументални глупости като да се води Путин на СПА и в Панорамата в Плевен. "Това беше един поток от невнятни клишета", заяви журналистът. По негово мнение Цачева не е успяла да формулира нито една ясна теза. За ген. Радев, Христов каза, че е човек, който владее емоциите си, който ясно формулира перспективата във всяка една от темите. "Аз не си представям българския върховен главнокомандващ като ридаеща жена с кърпичка в ръка", категоричен беше журналистът. Той заяви, че не се връзва на подобен емоционален шантаж, който търси да ские политическата несъстоятелност на персонажа, за който самият премиер е казал, че е грешка, зад някакъв вид жертвен образ.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад