Константин Тренчев: Проблемът е, че не се борим с ментетата

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Президент на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев беше гост в студиото на "Още от деня". Той коментира информацията, че 25 млрд. долара са изтекли незаконно от България през последните 10 години, като подчерта, че вината е на политиците, които не са създали ясни правила, за да не се случва това. По думите му в страната ни не е направено нужното, за да се привличат чужди инвестиции, независимо от уверенията, че имаме най-ниските данъци и ниски осигуровки.

Константин Тренчев посочи, че по темата за замразяването на пенсионната възраст трябва да се вземат предвид два факта. На първо място това е продължителността на живота. Второто - модела, който политиците в България избират да приложат като закон у нас. Той попита защо например в страната не се прилага френският модел, който предполага по-ниска възраст за пенсия. "Ние взимаме това, което ни отърва", каза той и допълни, че при прилагането на непопулярни мерки, управляващите се оправдават, че прилагането им е по настояване на Брюксел.

Константин Тренчев обясни какви са предимствата, ако всеки, който е на пазара на труда, избере да участва в солидарния модел на НОИ, пред това да се осигурява в частен пенсионен фонд. Той беше категоричен, че говорим за свободно волеизявление на хората и всеки има правото да избере къде иска да продължи да се осигурява.

Президентът на КТ "Подкрепа" посочи, че по документи инвалидите в България са около 800 000. "Според мен един не малък процент от тях са "менте". Ама то всичко ни е "менте". Констатираме го като факт, но не се борим с него", подчерта той.

Константин Тренчев припомни, че с първото правителство на Бойко Борисов е било постигнато споразумение да се криминализира укриването на осигуровки. Смяната на правителствата, припознаването на това споразумение като идея на една или друга партия обаче доведе до това тя все още да не се реализира. В момента отново на дневен ред е въпросът, че бизнесът иска да не работи в условия на нелоялна конкуренция.