Минчо Спасов: Прокуратурата не може и не следва да бъде равнопоставена със съда

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Минчо Спасов, бивш председател на Комисията по вътрешна сигурност в 40-то Народно събрание, подчерта в студиото на "Още от деня", че всяка корупция е заплаха за националната сигурност, по-важна отколкото "ислямски джихад" или "ислямска държава". Изказването беше отговор на въпрос за източването на 2.5 млрд. долара годишно незаконно от България и дали това е заплаха за националната сигурност.

По темата за изчезването на Петко Сертов, Минчо Спасов потвърди версията си за лични мотиви, като подчерта, че той не е човек, който може да върши мръсни поръчки. И отново повтори, че няма информационен повод за извършено престъпление.

В своя статия, излязла днес, Минчо Спасов подкрепя идеята за разделяне на Висшия съдебен съвет. Той коментира в "Още от деня", че въпросът е принципен от гледна точка на конструкцията на съдебната власт - прокуратурата не може и не следва да бъде равнопоставена със съда. Прокуратурата в един съдебен процес защитава държавата като юридическо лице, но съдът е, който защитава справедливостта, поясни Спасов. "Ако ги поставим на равни столове във ВСС, се оказва, че съдиите ще зависят от прокурорите", обрисува идеята си той и обясни, че сега прокурорите участват в кадруването на съдиите, което е най-важната част за един съдия - няма логика съдията да зависи от прокурори, той е този, който бди за справедливостта, докато прокурорът бди за държавата, но не винаги държавата е права.

Спасов предлага още преки избори за ВСС от магистратите. В студиото той призна, че е плагиатствал тази идея от самите юристи, които са в по-долните нива на съдебната система и които много често се срамуват от това, което правят началниците им, а те самите са като пчеличките.

"Не бива да позволяваме в нашето общество да се внедри идеята, че всички магистрати са маскари. Има много работещи хора в тази система, които се спукват от работа", заяви Минчо Спасов.

"Българското общество, което не може да разчита на съдебната система, е като болно от левкемия", каза той и образно обясни защо.

Минчо Спасов даде пример от своята практика като адвокат за болната система като каза, че съдия от Административния съд в мотивите си си е позволила да обиди негов клиент, като е посочила, че той е използвал документ с невярно съдържание. Минчо Спасов освен традиционната процедура е сезирал и Етичната комисия на ВСС, която се оглавява от Ясен Тодоров. "Отговорът е, че това, видите ли, е напълно в реда на нещата и нямало никакво нарушение, той не можел да се бърка в решенията на съдийката", коментира той.

За прокуратурата Минчо Спасов подчерта, че не бива да се намаляват правомощията ѝ, но те трябва да бъдат направени така, че да кореспондират с отговорности.