В навечерието на Коледа - как да разпознаем истинското вино?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В предаването "Още от деня" разговаряхме с Цветелина Николова, управляващ директор на винарска изба "Катаржина естейт", за българското вино.

"Мога да кажа, че последните години в България се произвежда все по-добро и качествено вино. Много чужди и български предприемачи инвестираха последните години в България. Създадоха много качествени лозя, отглеждани по изключително висока технология", уточни  Цветелина Николова, управляващ директор на "Катаржина естейт".

Тя допълни, че има нови винарски изби на пазара, те предполагат по-голяма конкуренция, защото така се създават повече иновации - в производството, в отглеждането на лозя, в маркетиране, в продажби.

"Качественото вино е с производствена цена поне 3 лв., а на пазара цената следва да е с 20% по-висока, виното не е акцизна стока. Може да се купи добро червено и бяло вино на цена поне 4-4.50 лв.", допълни Николова.

Производството на червено и бяло вино не се различава, качеството на вино зависи от региона, тероара, допълни тя.

"През последните 4-5 години има много голямо повишение на консумацията на вино в България. Ние трябва да сме горди, защото България има изключителен тероар и много добри условия за отглеждане на различни сортове лозя. Произвеждаме изключителни вина, имаме много добри винарски изби с много добри технологии и иновации", поясни Николова.

За това как да купуваме български или вносни вина, виненият експерт уточни, че трябва да направим сравнителна дегустация или по сравнение на ценова категория, а всяко вино има своите положителни качества, виното трябва да е вкусно и запомнящо се.