Концерт в чест на 110 години от рождението на Шостакович

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Виолончелистката Тереза Белди от Германия тази вечер гостува в Пловдив като солист на оркестъра на Държавната опера. Съвместният им концерт, в който ще прозвучат творби на Шостакович, Глинка и Дворжак, е от 19:00 часа в Концертна зала.

21-годишната Тереза Белди вече е наложено име в света на класическата музика. Колегите ни от БНТ-Пловдив се срещнаха с нея часове преди концерта ѝ.

Тереза Белди гостува за първи път в България по покана на диригента на Пловдивската опера Лучано ди Мартино. С музиката на Шостакович младата виолончелистка от Хамбург вече е гастролирала в редица страни. Талантът ѝ е признат от имена като диригентите Зубин Мета и Даниел Баренбойм, при които тя специализира. Тереза е от семейство на музиканти, а майка ѝ, която я придружава на концерта ѝ в Пловдив, е българка.

Тереза Белди

"Пловдив е чудесен, харесвам града, харесвам и оркестъра. Имаше веднага връзка между мен и музикантите. Искам да благодаря на Гьоте институт, с чиято помощ съм тук, и на Операта в Пловдив за реализацията на този концерт. Благодаря и на Енцио Ветцел - директора на института."

Въпреки че, в началото на обучението си Тереза започва да свири на цигулка, много бързо е увлечена от тембъра на виолончелото и решава да продължи с него. След тригодишна специализация в Израел при Зубин Мета сега продължава обучението си в Берлин в академията на Даниел Баренбойм.

Тереза Белди

"Те са големи личности, големи диригенти и разбира се е огромно вдъхновение за мен да работя с тях, да уча нови неща от тях. Всяка малка критика просто ти дава възможността да имаш развитие веднага. Аз винаги се интересувам какво мислят. Всяка дума, която ми казват, и всяка критика е важна за мен, за интерпретацията на музиката, която правя."

Една от причините Тереза Белди да се представи пред пловдивската публика с Концерт за виолончело номер едно на Шостакович, е че творбата не е изпълнявана в Пловдив от години.

Лучано Ди Мартино

"Решихме заедно с Тереза Белди да изпълняваме Шостакович, концерт за виолончело, разбира се, заради причината, че има юбилей - 110 години от рождения ден на Шостакович, на композитора и да не забравяме тука, в тази зала, в пловдивска Концертна зала има една традиция с музиката на Шостакович и въобще с руска музика."

Тереза Белди

"Аз харесвам различни композитори, разбира се и различни концерти за виолончело и оркестър, но този на Шостакович в момента ми е особено близък."

След изявата ѝ в България пред Тереза предстоят концерти в Румъния, Италия и Израел. А на първото си участие у нас е придружена от майка си Таня Белди.

Тереза Белди

"Майка ми, която е тук с мен, ме подкрепя много във всички моменти на музикалното ми развитие. Баща ми също, но той е малко по-критичен. Разбира се, че помага много, когато родителите са част от това, което правиш, дори когато те критикуват."

Тереза е решена да научи добре български, защото, въпреки че разбира езика, все още не може да го говори. Но пък за момента от своята майка е научила най-важното:

Тереза Белди

"Аз съм българче..."

Тереза Белди е само едно от известните имена в афиша на Държавна опера Пловдив. На концерта тази вечер освен творбата на Дмитрий Шостакович, ще прозвучат симфония номер 9 „Из новия свят“ на Антонин Дворжак и увертюра от операта „Руслан и Людмила“ от Глинка.