Корупционни скандали - адвокат Владимир Шейтанов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Владимир Шейтанов отбеляза, че нашето общество сякаш живее с усещането, че в Европа и САЩ се обръща повече внимание на нашите проблеми с корупцията, отколкото ние сами правим такива усилия. Такова впечатление се създава от факта, че западни медии не веднъж ни насочват към корупционни практики у нас.

Решението на президента да посвети заседание на Съвета по национална сигурност на корупцията издига на друго равнище темата. Това не е защото апартаментите са най-характерният белег или най-жестоката проява на корупцията в страната. Естествен човешки стремеж е бащата да осигури на семейството и на децата си хубаво жилище, особено ако идва от провинцията и трябва да го осигури в столицата. Някои български политици очевидно са по-нетърпеливи да постигнат това. Този проблем е болезнен за обществото, защото всеки апартамент е пред погледа на обществото и ако политик се сдобие с него на 3-4 пъти по-ниска цена, това не може да не предизвика силно недоволство. Това не може да се скрие от българското обществото за разлика от проблемите с офшорките, банките, пътя в Своге, магистралата в Стара Загора.

"И когато една голяма част от българското общество се намира под чертата на бедността и под чертата на социалното изключване, такива енергични ходове на някои по-млади, по-енергични политици наистина правят не особено добро впечатление."

По отношение на различните политически санкции, наложени на лицата, придобили евтини апартаменти, адвокат Шейтанов смята за ненужно да се спира на конкретни имена и личности, тъй като "заболяването е всеобщо". И по скорост на развитие, и по своята широка разпространеност, убеден е адвокатът, това явление е като една заразна епидемия".

Целия разговор с адвокат Шейтанов вижте във видеооткъса.